Tidsreseguide

Fram till 2014 arbetade Annika Andebark som advokat och erhöll utmärkelser för att hon spred kunskap om kvinnors juridiska rättigheter. Efter en utmattningsdepression har hon verkat för att ge de häxanklagade upprättelse.

Romanen Oväsen i Älvdalen blir film

Den 21 mars 2020 debuterade hon som författare med den prosalyriska romanen Oväsen i Älvdalen. Flera har inspirerats av historien och som ringar på vatten har intresset för häxprocesserna ökat.

Romanen Oväsen i Älvdalen har fokus på att gestalta 1600-talets juridik och den tysta massans ansvar. Den som vill ta del av berättelsen på ett mer lättsmält sätt rekommenderas att besöka Pompe Hedengrens vandringsutställning ”Häxor” som hade vernissage på Kalmar slott skärtorsdagen 2024.

I framtiden kommer händelseförloppet även gestaltas på filmduken. (Boken är omarbetad till filmmanus av Richard Jarnhed och Henrik Summanen. Producent Simon Kölle.)

Två insamlingsstiftelser

Andebark är initiativtagare till två insamlingsstiftelser.

Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm

Stiftelsen är som trädets rot, en plats. Här inspirerar Andebark till inre och yttre hållbarhet genom dinosauriesagor och youtubefilmer. För att samla in pengar till stiftelsen håller hon föredrag om de spektakulära dinosauriefynden som offentliggjordes den 12 oktober 2022.

För att inspirera till hållbarhet arrangerar Stiftelsen Upplev Billesholm tre årliga publika event. Du hittar aktuellt program genom att klicka på länkarna.

Litteraturrundan – första lördagen i maj

Arrangeras i samarbete med Litteraturrundan ek för, A Andebark AB, Förlagshuset Siljans måsar, Liljans häxbod, Avalonia tour, Stenestads biblioteksförening och Billesholmstraktens hembygdsförening.

Cykelhistoriska föreningen – sista lördagen i maj

Dinosauriedagen – andra lördagen i oktober

Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier

Målet är att lyfta fram de skrivna och oskrivna kvinnohistorierna från dåtid till nutid. Andebarks huvudsakliga bidrag är bokserien Eldarna.

Tidsreseguide

Genom böcker, youtubefilmer, föredrag, guidade turer och föreställningar vill Andebark inspirera oss att uppleva andra kulturer och spännande historier.

Varför resa långt geografiskt när du kan resa långt i tiden?

Häxprocesserna

Hur kunde det hända?

När jag 2014 insåg att berättelserna om det stora oväsendet var fel väcktes mitt rättspatos och jag skrev boken ”Oväsen i Älvdalen” som en upprättelse för de häxanklagade.

Men jag nöjde mig inte med en bok utan stöttade även andra entreprenörer som bidrog till upprättelsen via guidningar, musik eller föredrag.

Sedan hösten 2020 har jag aktivt bidragit till filmatiseringen av boken där Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier gör det möjligt att på sikt bygga en filmfond.

Min idérikedom är omtalad, men jag ser det som maskrosfrön som sprider sig i vinden. Några gror på de mest oväntade ställen.

Kanske var det ett sådant maskrosfrö som såddes hos Pompe Hedengren för två år sedan när han fick idén till utställningen HÄXOR?

Oväsen i Älvdalen, Sätta punkt. och Skiftet

Sagt om Oväsen i Älvdalen

Trolldomsprocesser

Avalonia tour

Utställningen HÄXOR

Här hittar du resor till Älvdalen

Här hittar du resor till Torsåker

Arvode enligt författarförbundets rekommendationer

Det stora utdöendet

Paralleller till dagens klimatförändringar

Sommaren 2018 fick jag klimatångest och övertalade min livskamrat att förvärva ett 40 ha stort område för att klimatkompensera för de utsläpp fyrverkeriförsäljningen bidrog till. Några veckor efter förvärvet fick han besök av en polsk paleontolog. Detta blev början till en osannolik tidsresa.

Vi upplät ovanvåningen till forskarna så att de med kort varsel kunde besöka utgrävningsplatsen. Eftersom svensk lagstiftning saknade skydd för geologiska fynd anlades MTB-stigar i området. Då vi lovat hemlighålla fynden var det svårt att få andra entreprenörer att se möjligheten att gemensamt bygga en destination kring fyndigheterna.

2021 bildades Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm för att bygga en bro mellan vetenskap och vetgiriga, men eftersom fynden fortfarande var hemliga fokuserade vi istället på hållbarhet. Den 12 oktober 2022 offentliggjordes delar av fynden. Sedan dess har vi identifierat aktörer som kan bidra till förståelsen av det stora utdöendet mellan Trias och Jura.

I Billesholm bygger jag nu upp Wramgården – en plats för skräddarsydda event där vi reser i tiden.

bloggen gör jag en tillbakablick på åren med dinosaurierna.

Via Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm tillgängliggör vi historien om det stora utdöendet mellan Trias och Jura.

Läs mer

Svensk bokhandels vårkatalog (191209)

Om Annika Andebark

Kommande evenemang

Utgivna böcker

Skrivretreat i Älvdalen – 4 maj 2014

Researchen på bloggen

Hur bokserien fick sitt namn

Nordiska trolldomsprocesser (faktasida)

Kvinnohistorier