Den 15-16 oktober vill vi använda för att få igång samtal om Kvinnohistorier. Därför skrev jag till Terese Cristiansson och frågade om hon ville lyfta ämnet i samband med detta.
Hennes svar var
”Hej Annika, bra initiativ.
Jag gör ju det året runt så det är bara dela det som känns relevant”
Det gav mig verkligen en tankeställare och jag tittade på en intervju med Terese från den 12 september 2021 där hon berättade om vilka risker hon tar för att kunna rapportera om vad som händer i världen (8.27 in i intervjun).
”Om jag dör så dör kanske hundra berättelser med mig”
För första gången insåg jag på riktigt hur viktigt hennes arbete är. Få är beredda att göra de uppoffringar som hon gör när hon med fara för sitt eget liv ger sig in i krigshärdar. Därför vill jag genom detta inlägg lyfta fram hennes arbete.
Se intervjun med Terese Cristianson om hur kvinnors rättigheter i Afhanistan förändrats sedan talibanerna tog över makten.
”Rädd är inte en rationell känsla”
Det är lätt att glömma hur viktigt det är att värna kvinnors rättigheter. Men när jag ser intervjuerna med Terese så blir jag alldeles kall inombords. Det här är på riktigt. Vi måste fortsätta att belysa kvinnors rättigheter i världen.
Se intervjun med Terese Cristianson från den 12 september 2021
”Det värsta som kan hända är när man berättar den här berättelsen och ingen lyssnar”
Terese lyfter dagligen kvinnohistorier. Vad du kan göra är att lyssna på hennes berättelser!
Se intervjun med Terese Cristianson om kvinnornas protester i Afghanistan
Här hittar du fler reportage av Terese Christianson
Den 15 oktober 2021 fyller vi sociala medier med kvinnohistorier. Dela ditt evenemang på instagram med #kvinnohistorier211015
Den 16 oktober 2021 arrangerar Kvinnohistorier den tredje digitala bokmässan – du hittar hela programmet här.