Sedan 2014 har jag låtit intuitionen styra livet. När jag arrangerat olika saker har jag inte haft fokus på spridning eller hur många jag nått. Istället har jag haft tillit till att allt kommer bli som det ska. Dagens möte blev just så där magiskt. Förhoppningsvis föll ytterligare några pusselbitar på plats för Kvinnohistorier.
Jag är både visionär och drivande. En farlig kombination – både för mig själv och omgivningen. Därför tänker jag i det här inlägget skriva ner den bild jag ser. Men det innebär inte att det är så det ska vara. Min förhoppning är att vi tillsammans utvecklar Kvinnohistorier. Kommentera gärna med dina tankar kring Kvinnohistorier.
Varför Kvinnohistorier?
I två tusen år har mannen varit normen. De har varit navet i historieskrivningen. De har haft makt att styra vilka dokument som finns kvar för eftervärlden. (Tack Lotta Persdotter för ett tankeväckande samtal som knöt ihop många av mina lösa trådar.)
Fortfarande har män högre lön än kvinnor. Fortfarande finns det kvinnor i Sverige som mot sin vilja styrs av patriarkala värderingar.
Genom att ge kvinnors berättelser större utrymme kan vi få syn på de samhällsstrukturer som omedvetet påverkar oss.
Idag är utbudet av böcker större än någonsin. Som författare är det svårt att nå ut i bruset. Genom Kvinnohistorier är det min förhoppning att vi kan hjälpas åt att nå ut.
Hur?
Jag ser året i två perioder. Den första inleds med digital bokmässa och avslutas med digitala författarsamtal. Den andra handlar om utomhusmöten.
Vinterprogram
Oktober – april
Kvinnohistoriers bokmässa (lördagen närmast den 15/10)
Den 15 oktober inleddes #metoo – vår andra bokmässa hölls lördagen den 17 oktober 2020.
Visionen är att skapa ett hybridevent under en dag med korta digitala fördrag/samtal varje hel timme. Varje halvtimme släpps förinspelade filmer som anknyter till samtalen.
Fysiskt arrangeras bokmässan i samarbete med bokhandlare, restauranger, caféer och författare. Under en gemensam hashtagg arrangerar vi signeringar, föredrag, samtal. Medverkande bokhandlare har böcker från de medverkande författarna på kommission under hela oktober.
Kvinnohistorisk frukost (oktober – april)
I samarbete med hotell arrangeras kvinnohistoriska frukostar. Plats bokas direkt på hotellet. Författaren kommer dit och håller ett samtal. Signerar böcker (jmf Freys hotell i Stockholm i september). Datum för dessa frukostar finns i Kvinnohistoriers eventkalender.
Digitala Kvinnohistoriska kvällsfikor (januari – april)
Fyra olika teman med fyra träffar i varje. Kopplas till bokpaket. Alla som köper bokpaket under perioden oktober – december erhåller kostnadsfri biljett till samtliga samtal. Det går även att köpa biljett för enstaka samtal eller terminskort.
Sommarprogram
Maj – september
Den 1 maj släpps sommarens bokpaket. Varje paket innehåller fyra böcker och du kan träffa författarna på Littera-turen eller Trädgårdssamtal. Båda eventen kan göras på olika platser.
Littera-turen
På Littera-turen cyklar du till fyra platser där författarna berättar om sig själv och skrivandet.
Trädgårdssamtal
Trädgårdssamtalet har ett upplägg som det inspelade samtalet med Lotta Persdotter.
I fortsättningen kommer Trädgårdssamtalen i Billesholm äga rum kl 10-12. Vi inleder det fysiska samtalet kl 10.00. Efteråt kan du besöka Cykelhandlaren, Belinda Wigerfelt eller Uppleva Billesholm på cykel (du hittar flera turer här.)
Kvinnohistorisk frukost
I samarbete med caféer, museum och restauranger – gärna utomhus
Kvinnohistorisk kvällsfika
I samarbete med caféer, museum och restauranger – gärna utomhus
Littera-turen den 4 september 2021
På Littera-turen den 4 september fortsätter vi att utveckla konceptet Kvinnohistorier. Vi har gett dagen tre olika teman (för den läsare som vill nischa sig). På förmiddagen handlar det om hälsa (där du även kan medverka digital). På lunchen blir det mer lättsmälta relationsromaner. Efter lunch träffar du återigen Lotta Persdotter. Sedan avslutar vi med Trädgårdssamtal med hälsotema och kvinnohistorier.
Digital bokmässa den 16 oktober 2021
Den 4 september ska vi ha bestämt hur Kvinnohistorier ska utvecklas så att vi kan presentera programmet och hösten bokpaket.
Vad tycker du?
Dela med dig av dina tankar kring Kvinnohistorier genom att kommentera.
Sagt om dagen
Samtal om liv som visar på hur vi genom historien har undvikit att erkänna hela människan.Mänskligheten har stympats genon kultur, religion och tradition genom , att det feminina har förtryckts.Lotta Persdotter ger hopp, reflektion och mod i sin nya bok.
Tack för en fin och viktig plattform. Att få känna att själens kraft ges utrymme och hjärtats visdom kan få råda, där vi bygger himmelriket på jorden.
Tack för din närvaro och dina ord. Tillsammans kan vi skapa mötesplatser som är oberoende av tid och rum.
STORT TACK ANNIKA för att du arrangerade denna dag i ditt fantastiska paradis i Skånes hjärta❣ Vi ses snart igen – hääärlig sommar❗??
Lotta P
Stort tack själv! Vi ses igen den 4 september!!!
Vilket viktigt arbete du gör Annika! Stor kram Milena
Tack, tillsammans kan vi förändra!