Varken på nätet eller bland mina urklippssamlingar hittar jag informationen om att Stenhed skulle ligga mitt på en rät linje mellan Alesstenar och Stenshuvud. Men någonstans vet jag att jag hört att det ska vara så.
Förr om somrarna var det kalabalik vid Alesstenar när guiderna tävlade om uppmärksamhet för sina teorier. Själv lockas jag av tanken på en solkalender, teorierna om hur bronsåldernsmänniskan skapat monument för att följa årstiderna, skapat magiska platser där de tillbett solen.
Den 17-19 augusti kommer jag besöka dessa magiska platser tillsammans med Anna Vild och Susann Lampa.
Tillsammans med dem ska jag leta efter samband mellan forntida kulturer i Älvdalen och Skåne. Anna Vild berättar om platser som finns beskrivna i Sagan om Isfolket, om Brösarp och Ansgarsklyftan. Min nästa bok – Vrede i Älvdalen handlar om kulturen innan de patriarkala religionerna. Jag behöver dyka djupt för att skriva trovärdigt.
Vi kommer även göra den första vLoggen på temat ”Tidsresebyrån” och skapa material för en audioguide. Målet är att Travelshop redan nästa vår ska kunna erbjuda cykelresor till dessa magiska platser.
Men för det behöver vi din hjälp – för jag tror att det finns en muntlig berättartradition om dessa platser som jag ännu inte känner till.
Alesstenar
På 1500-talet beskrivs platsen i Lunds stifts handlingar som ”en ager kalldiss Hesten (en åker som kallas för Hedsten)”. Är detta beviset för att platsen var magisk för de människor som levde här innan kristendomen?
Senare tiders forskning visar att stenblocken troligen flyttades till Kåsehuvud redan under stenåldern och sedan återanvändes för att bygga skeppssättningen. Om det nu är en skeppssättning?
Ales stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning: 59 stenar, 70 meter lång och 19 meter bred.
Ystads kommun – Historien om Ales stenar
Osterlensyd – Alesstenar-Kåseberga
Kopplingar mellan Stonehedge och Alesstenar
Stenhed
Stenhed ligger mitt ute på en åker utanför Gärsnäs. Här kommer vi göra ett stopp för att kula den 18 augusti.
Även Stenhed är en skeppssättning – men enligt Bob Lind är historien mycket mer spännande än så. Läs gärna mer i länken nedan.
Källor
Stenshuvud och Kungagraven i Kivik
Det är många år sedan jag besökte Kungagraven i Kivik. Även Stenshuvud är en magisk plats med kopplingar till Heimdals stenar.
Källor
Höjehall
En av Skånes högsta punkter – för på nätet läser jag att Höjehall är 209,7 meter hög medan Maglarödsstenen ligger på 212,2 meters höjd.
Det var Anna Vild som berättade om teorin att platser som slutar på Hall skulle ha kopplingar till gudinnan Hel. Och det här vill jag veta mer om för att kunna skriva boken Vrede i Älvdalen. Därför måste vi så klart även besöka Höjehall på vår resa.
Källa
Frågor som söker svar
Vilka andra platser i Skåne finns det som har kopplingar till den kultur som fanns här innan Tor och Oden tog över?
Vilka andra platser finns i Skåne som slutar på -hall?
Finns det några källor som kan ha varit heliga? Var?
Vi vill gärna ta del även av muntlig berättartradition om dessa platser.
Och så Annas fråga – var ligger Ansgarsklyftan?
Hoppas du kan hjälpa oss med researchen genom att dela eller kommentera.
#AnnasSkåneresa
Den 14-22 augusit 2020 gör Anna Vild sin researchresa i Skåne. Du har möjlighet att vara med på hela eller delar av resan.
På www.cyklat.se kan du läsa mer om #AnnasSkåneresa
Du hittar mer info om #AnnasSkåneresa här.
#AnnasDalaresa
Från mitten av maj till slutet av juli gjorde Anna Vild sin researchresa i Dalarna. Under #annasdalaresa kan du följa henne i sociala medier. Här på bloggen finns också en serie med samma namn.
#AnnasDalaresa med alla filmerna
Vill du följa med på #AnnasDalaresa i september 2020 hittar du mer info här