I går var jag på Visionsdag med Söderåsdagen. En sak jag reagerar på är den negativa attityden bland många företagare runt Söderåsen. Varför gnäller folk istället för att göra något själv?
Vi hade kunnat diskutera datum för 2019 års Söderåsdag i det oändliga – vilket skulle ha slukat all vår energi så att det aldrig blev någon Söderåsdag. Istället körde vi på – och fick saker att hända. Evenemanget nådde många – varför då fokusera på det negativa?
Som tur är finns det även helt fantastiska människor kring Söderåsen – Katarina och Mats Karlsson är två av dem. Igår hade jag förmånen att få träffa ytterligare två personer med positiv energi – Annika och Aldo på Nygård Event – ett riktigt spännande företag som jag ska försöka få med i Söderåsdagens projektgrupp som representanter för Åstorps kommun.
Visionsdagens sista uppgift var att svara tre frågor som lät ungefär så här:
Varför engagerar du dig?
Jag vill verka för ökad biologisk mångfald och minskade fossila utsläpp
Hur skulle du vilja se utvecklingen av Söderåsen?
Hållbarhet
Vad är din vision för Söderåsen?
Internationell Cykeldestination
GeoPark Skåne – ett världarv godkänt av Unesco
Stiftelsen ?
Visionen
Och det var exakt här polletten föll ner. Stiftelsen ska ju inte vara så komplicerad – den ska så klart handla om Albert – om den biologiska mångfalden där, om de geologiska fyndigheterna och cykelstigarna. På sikt kan stiftelsen förvärva mer mark, bygga fler cykelområden, skapa fler leder för stigcykling. Investeringar i hotad urskog kan bli möjlig även om huvudsyftet är att verka för ökad biologisk mångfald och minskade fossila utsläpp på Söderåsen.
Vägen dit
Under året som gått sedan Sven Jönssons cykelaffär förvärvade Schakt Albert har tre området utkristalliserats.
Cykling
Mats Karlsson: utvecklar MTB-stigar och är chef över cyklingen i området. I slutet av oktober kommer vi ha ett möte med Lars Tydinger, Klåveröds vandrarhem, och Alexandra Cronholm, projektledare för att se hur vi går vidare.
Vi kommer bl a diskutera två idéer jag har på cykelevent.
Cykelfestival
I samband med Söderåsdagen hoppas vi kunna arrangera en Cykelfestival enligt dansk förebild. Alexandra kommer vara projektledare för detta och vi behöver sponsorer och finansiärer så klart.
Premiär: hösten 2020
Cykelträff
På HF Christiansens cykelmässa i Ballerup kläckte jag ytterligare en idé om en cykelmässa för cyklister. Lydinge Resort kommer ta fram ett paket som inkluderar mat och boende i början av säsongen. Principia kommer finnas på plats så att man kan testa deras nya modeller. Sportkompaniet i Karlskrona är intresserade av att arrangera en bussresa hit för sina cykelkunder. Möjligheterna är oändliga!
Premiär: våren 2021
GeoPark Skåne
GeoPark är så mycket större än Schakt Albert – det är hela Thornqvistzonen (läs mer på GeoPark Skånes hemsida). Området sträcker sig från Kullen ner till Simrishamn och innehåller fantastiska cykelmiljöer. Idag ska jag träffa Lina Jönsson på Region Skåne för att presentera hur områdets potential kan tas tillvara genom att skapa ett gemensamt skyltsystem som i Nederländerna.
Emma Rehnström är initiativtagare till GeoPark Skåne och även samordnare av de olika geologiska intressena i Schakt Albert.
Biologisk mångfald
Skälet till att cykelaffären förvärvade Schakt Albert var att vi ville bidra till att skapa fler miljöer som var gynnsamma för biologisk mångfald. Idag pågår artinventeringar som samordnas av Kurt Månsson, Naturskyddsföreningen Söderåsen. Följ gärna Naturskyddsföreningen Söderåsen på FB för framtida uppdateringar.
Upplevelsepark
Den 9 september 2019 upptäckte jag att någon brutit upp grinden och kört med ett terränggående fordon i området. Flera träd är nerkörda och troligen skadade för all framtid. Skadegörelsen är polisanmäld.
Inom kort kommer kameror sättas upp i området för att göra det enklare att lagföra nedskräpning och vandalism. Även medlemmarna i TeamAlbert MTB kommer vara mer observanta.
Så här skrev jag i FB-gruppen den 23 september:
Ser att vi nu är 118 medlemmar! Så kul!
Träffade en kvinna på bussen som brukar promenera i området. Jag har bett henne gå med här i gruppen. Desto fler ansvarsfulla människor som rör sig i området desto mindre risk för nedskräpning och skadegörelse.
Förhoppningsvis kan vi även hjälpas åt att plocka upp skräp som obehöriga lämnat kvar – för visst är det trevligare med natur utan plast, burkar och slängda kondomer.
Vi funderar på formuleringar för skyltar. Att man inte får skräpa ner är självklart. Likaså att allemansrätten inte ger motorfordon någon rätt – men det tycks de strunta i.
Därför får vi ta det ett steg längre. Området är en upplevelsepark som kan hyras via Klåveröds vandrarhem. Tid när området inte är uthyrt disponeras det av medlemmar i TeamAlbertMTB.
Det är kostnadsfritt att vara med i gruppen men vi förväntar oss att du inte skräpar ner, vårdar mtb-stigarna och även tar med dig andras skräp från området (om du hittar något).
Ser du någon skräpa ner eller köra med motorfordon är vi tacksamma om du dokumenterar och kontaktar Cykelhandlaren Sven Jönsson på 070-2572037.
Tillsammans kan vi skapa ett naturparadis.
Framtidsvisionen
Billesholm är cyklisternas port till Söderåsen. I det gamla stationshuset kan du hyra din cykel, hitta cykelinspiration eller ta en fika medan du väntar på tåget.
När du cyklar till Folkets Park passerar du pumptracken vid skolan. Här samlas cyklister från Skåne och Själland för att träna. Folkets Park är upprustat. Här finns ett mysigt matställe, en cykelbana för barn. Hit åker besökare från hela Skåne för att ta en fika, äta en glass eller flanera i parken.
I Folkets Park finns även tillgång till toaletter.
Den årliga cykelmässan och cykelfestivalen är välbesökta evenemang som lockar besökare från Tyskland, Danmark och södra Sverige.
Cykelaffären mitt emot Folkets Park har fått sällskap av fler små butiker. I granskogen vid Cykelaffären finns en MTB-bana för 7-10 åringar. Vid cykelaffären börjar även stigen till Albert. Du kan köpa dagskort för att upptäcka området. Det finns även nedladdningsbara audioguider inför besöket.
I området runt Cykelaffären finns även en skogsträdgård, en rosenträdgård och annan odling som inspirerar till hållbarhet och insatser för biologisk mångfald.
Billesholm har tack vare tåganslutningen från Malmö blivit en av världens populäraste cykeldestinationer.