En gul rosenträdgård. Visst är det som en dröm, något romantiskt.
I flera år har vi diskuterat gräsmattan som bara ligger och kostar pengar. (Jodå, den kostar pengar – både i form av drivmedel till gräsklipparen och lön till personen som klipper.) Vi ville omvandla gräsmattan till en oas för småfåglar, humlor, fjärilar och bi.
Projektet kändes för stort – men så började Pelle i Cykelaffären. Han huvuduppgifter är cykelreparationer och lagerarbete. I cykelaffären är arbetsbelastningen ojämn. När det är lugnt i affären sköter Pelle trädgårdarna. En av hans första uppgifter var att gräva hål till körsbärsträden som planterades hösten 2017.
Sedan dess har det blivit många fler hål, många lass jord, mycket sten och lera. Utan Pelle hade det inte blivit någon gul rosenträdgård.
Rosendrömmar
Mycket till rosenträdgård är det inte än, men det kommer.
Att besöka rosenträdgårdar är en av mina favoritsysselsättningar. I åratal har vi gått runt och doftat. I år har jag fotograferat gula rosor.
Vi kommer köpa okrukade rosenplantor direkt från Flora Linnea. Det börjar bli dags att bestämma sig. Oj, så svårt – det finns ju hur mycket som helst. Som tur är har Annika på Flora Linnea lovat att hjälpa mig hitta friska sorter.
Tehybrider
Intill gräskanten i söder drömmer jag om en kant av kärleksört och där bakom några storblommiga tehybrider i gult och orange.
Marktäckande rosor
Runt fontänen petade jag ner några jordgubbsplantor jag fått. Riktigt bra blev det. Nu tänker jag att jordgubbsplantorna även ska täcka marken utanför gången och dela utrymmet med marktäckande gula rosor.
Buskrosor
Från gången är det 6 meter till körsbärsträden på varje sida. I väster det 4,6 meter från gräskanten till nästa gång. I öster är sträckan cirka 4 meter. Hur många buskrosor får det plats på den sträckan och man ska ha marktäckande rosor intill gången i mitten?
I en gul rosenträdgård tänker jag mig olika buskrosor och att de lägsta är närmast gräskanten respektive närmast fontänen och de högre närmast körsbärsspaljén.
Från fontänen är gången en meter åt väster och en meter åt öster. Gången ut mot vägen är 8,7 meter, men kommer förlängas med ytterligare 3,3 meter så att den blir totalt 12 meter.
Norr om fontänen tänker jag ett en meter brett område med buskrosor – så jag antar att det bara blir ett skikt av rosor där.
På våren tänker jag mig ett överdåd av narcisser och sedan massor av alliumlökar. För bin och humlor kommer vi plantera in olika sorters salvia mellan rosenbuskarna.
Länkar
Gula rosor på Fredriksdal den 15 juni 2018
Gula rosor från trädgården 2018
På Flora Linnea kan du läsa mer om de olika rosorna
Rosenträdgårdar värda ett besök
Trädgårdsföreningen i Göteborg
Botaniska trädgården i Göteborg
Lökar
Nackdelen med vårlökar är att bladen behöver vissna ner så att kraften går tillbaka till löken. Ändå uppväger fördelarna. Den tidiga blomningen, att de är så lättskötta. Jag vill fylla hela mitten av trädgården med lökar. Tidiga narcisser och sedan ett lila hav av allium när rhododendron blommar.
Tillbakablick våren 2019
En trädgård börjar ta form
Trädgården före 2018
Sammanfattning av trädgården 2014-2018