Visste du att bakken är världens äldsta nöjespark?
Det finns fullt med informationsskyltar och några av dem berättar om Kirsten Piils källa – men ingenstans hittar vi information om var den ligger.
Fram till 1700-talet var Nordsjälland täckt av täta skogar. I Boveskogen låg byn Stokkerup. Enligt legenden gick Kirsten Piil vilse i Boveskogen år 1583 då plötsligt en källa sprang upp ur en kulle och visade henne vägen ut ur skogen.
Innan kristendomen trodde människan att det fanns heliga källor med hälsobringande vatten. Till källan i Boveskogen vallfärdade man mellan Sankt Hansafton den 24 juni och fram till For Frue Dag den 3 juli.
Om du vandrar utanför Bakken kan du nästan föreställa dig hur det var att komma till källan. Det första du ser är kryckor, indränkta bandage och käppar som botade besökare lämnat efter sig. Givetvis vill du också bli frisk och offrar ett mynt i källan. Vid källan står Källfrun. Du bockar eller niger, ger henne en skilling och hon frågar om du tagit med dig ett krus som ingen annan druckit ur tidigare. Du nickar. Källfrun fyller kruset med källvatten och du dricker. När du druckit ur källvattnet pekar hon på marken där du ser en massa skärvor av krus. Du krossar kruset precis som du vill att sjukdomen krossas. Källfrun ger dig ett tygstycke med jord från källan. Nu är det bara att hitta en sovplats för natten. Sedan är du frisk.
Du är inte ensam. Ni är många som slår läger kring källan. Alla har tygknyten med källjord att sova på. Men varför sova när det finns så mycket spännande att titta på? Gycklare, krämare och mat i mängder?
1669 började kung Fredrik III anlägga en djurpark i området. 1670 avlöstes kungen av sin son, Christian V, Han hade vistats vid solkungens hov i Frankrike och älskade parforcejakt. Då behövdes stora arealer så att jägarna kunde driva djuren till utmattning innan de dödade dem med en lång jaktdolk.
Byn Stokkerup måste flytta. På Nordsjälland fanns många övergivna gårdar efter krigen mot svenskarna 1658-60. Kirsten Piils källa hamnade inom djurparken. Gycklarna och krögarna fortsatte slå upp sina tält vid Kirsten Piils källa.
1746 öppnades parken officiellt av Fredrik V. 1756 beviljade han fritt inträde ”… liksom i gamla tider må det vara tillåtet för allt dugligt folk att passera och divertera sig i den kungliga djurparken”.
Det är häftigt att tänka att människor vallfärdat till Bakken i flera hundra år. Så här står det i informationsbroschyren.
”Dyrehavsbakken var en levande liten by under hela säsongen. När de många tältinnehavarna och gycklarna kom ut till skogen under källperioden slog de sig ned i tält och enkla husvagnar. Det var ganska långt in till Köpenhamn och mer praktiskt att bo härute så länge Bakken hade öppet. Här bodde och arbetade de under källperioden.
Vatten för personlig hygien hämtades i hinkar och kar i en sjö nära källan. Belysningen i tälten var stearinljus eller fotogenlampor. Under gamla tider lagades det mat över öppen eld. Men med tiden kom det gasflaskor och elektricitet till både belysning, uppvärmning och matlagning.”
”En resa till källan i Dyrehavsbakken var omkring år 1800 en omständlig historia. En tjänsteflicka i Köpenhamn tog aldrig fast anställning innan hon hade försäkrat sig om en hel fridag mitt på sommaren för en tur till Bakken. Den planerades i god tid. Familjer eller sällskap körde dit med häst och vagn. Några red, och andra vandrade hela vägen. ”
Så småningom sattes ångbåtar i trafik mellan Köpenhamn och Bellevue.
1863 öppnade järnvägen till Klampenborg. Fortfarande kan du åka hästdroska från stationen till Bakken.
Om vi hittade Kirsten Piils källa? Ja, den ligger utanför nöjesområdet – bakom restaurangen med ett liknande namn. Tog tyvärr inte någon bild av restaurangen – men det var ett stort vitt hus som låg norr om parken. Något krus hade jag inte med mig – men jag drack vatten ur handen och är nu övertygad om att all cancer har lämnat min kropp.