Sydostleden invigdes förra året och följer kusten från Simrishamn och vidare upp till Växjö. Jag har bott på Österlen större delen av mitt liv och har besökt platserna mellan Simrishamn och Kivik många gånger, men aldrig tidigare med elcykel.
Eftersom det är Dottern som redigerar filmerna vill jag ju så klart att hon ska förstå min kärlek till cykling. Hittills har jag lyckats dåligt – men med elcykel på Österlen. Jag menar, vad kan gå fel?
Vi började med en poetisk smaksymfoni på engaffelkort (mer om den menyn kan du läsa här).
Direkt efter middagen drog vi upp på rummet. Sköna sängar, utsikt över hamnen och de kullerstenarna framför tegelhusen. Uppkrupna i sängen med vars en dator försvann tiden alldeles för snabbt. Det är sådan lyx att bara få vara med dottern.
Det blev långfrukost. Över havet hängde regnmolnen tunga och det var svårt att slita sig från chiapuddingar, färska bär, frukt, grönsaker och shots. Vi följde kustlinjen norrut tills vi hittade den första skylten om Kattegattleden strax innan restaurang Röken.
Nylagd asfalt och nästan bilfritt efter Röken. Vägen följer kusten med härliga vyer. Vi stannade vid vårhallarna, en av många natursköna platserna längs Sydostleden. (Du hittar fler under länkarna nedan.)
Leden går genom Baskemölla och är välskyltad. Men ta dig även tid att besöka Vik, cykla ner till nationalparken Stenshuvud eller gör en avstickare från Rörum.
Totalt cyklade vi 5,6 mil tur och retur. Men det finns så otroligt många vackra platser längs Sydostleden att du skulle kunna tillbringa en vecka i området och besöka olika restauranger, trädgårdar, gallerier varje dag.
I Kivik finns Sveriges största marknad i mitten av juli varje år. 1987 förlängdes turistsäsongen med en Äppelmarknad som genast blev en succé. Men Kivik är så mycket mer än marknaderna. Kuststräckan är full av vackra smultronställen och tar du dig inåt landet väntar hänförande vyer ut över Hanöbukten.
Vi följde Sydostleden norrut med målet inställt på att äta ytterligare en dessert på Grevlunda bär och vingård – det enda stället i Sverige som erbjuder smultron som självplockning. Vi hade förmånen att få träffa ägaren som berättade hur han byggt upp en ekologisk odling där han inte ens använder halm då det finns risk för att det kommer gifter ner i jorden. Dessutom berättade han mer om Svarthallon – ett bär jag bara måste lära mer om. (På deras hemsida kan du läsa mer om hur nyttigt det är med bär.)
Jag är så tacksam att Cissela kom på det här med vLogg. Det har gett mig anledning att verkligen prata med så otroligt många intressanta människor. Här i Grevlunda hittade vi en riktig eldsjäl.
Det är inte konstigt att många konstnärer, entreprenörer och eldsjälar söker sig till Österlen. Landskapet är tar andan ur en. Oavsett var i världen jag befinner mig är det på Österlen jag hör hemma.
Efter att ha ätit väldigt många jordgubbar och smultron vände vi tillbaka till Simrishamn. Med vinden i ryggen och nerförslut behövde vi inte elen. Det blev bara ett stopp på tillbakavägen – hos Orelund för en fika och inköp av sparris, jordgubbstomater, gurka, fröknäcke från Olof Viktors – och en kopp kaffe till Dottern.
Om jag lyckades få henne att förstå min kärlek till cykling? Nja, skulle kanske valt att cykla något kortare. Hon fick ont i rumpan, men hon gillade verkligen elcykeln och vi hamnade i en lång diskussion om elcykelns förträfflighet för transporter där den kan ersätta bilen. Sveacykeln blev en klar favorit för den upprätta ställningen och att den är så stark i uppförsbackar. Nåja, jag ger mig inte. Nästa gång tänker jag dra med henne till Helsingör.
Cykling på Sydostleden
Vi följde leden från Simrishamn till Kivik (förutom vid Svinaberga/Svabesholm där vi lyckades missa skyltarna).
Större delen av sträckan är asfalterad (efter Rörum och efter Kivik var vissa sträckor grusväg – men inte värre än att man kunde ta sig fram med elcykel). Det fanns ett fåtal branta uppförsbackar – men det märkte vi inte av med elcykel.
Vyerna är helt fantastiska. Största delen av sträckan går Sydostleden långt ifrån den trafikerade vägen. Ta dig tid att göra avstickare från Sydostleden, stanna och promenera i natursköna områden. Det finns så otroligt mycket att se och uppleva längs Sydostleden.
På vägen tillbaka följde vi bilvägen från Mellby till Rörum. Detta rekommenderas inte – mycket biltrafik trots att det inte är högsäsong än. Välj hellre Sydostleden även om det blir lite längre.
Links
Sydostleden is the second national bike route in Sweden. It is 270 kilometer long. Read more about Sydostleden here.
Here you can read more about southeast of Sweden. I think it is one of the most beautiful places in the world (but I was born here and lived there in 45 years).
Here you find the web-site for engaffelkort – there we stay. Hotel with wonderful views and delicious food in the restaurant.
Here you find other pictures from the coast.
Naturskyddsföreningens web-sight tell this about Vårhallarna: For 500-600 million years ago this was builded. You can find fossils in the stones.
In Baskemölla there are a famous galleri – Tjörnedalagården.
Prästens badkar i Vik is another beautiful place made of the nature. Here you can read see a picture and read more. The sight tell us that it is a sand volcano formed 500 million years ago then here was many volcanos at this part of the earth.
If you have time I recommend you to visit Sträntemölla. Here you can see more from my visits there.
Sträntemölla 24 september 2013
In Rörum you find Gunilla Mann and the family of Mandelman. Mandelmanns farm is a very popular tv-program in Sweden.
Svabesholms kungsgård and the English garden
Fritiof Nilsson Piraten wrote about Österlen. The most well known is the story about Bombi Bitt. Read that before you visit Kivik.
There are many places too see in Kivik – here you can read more about them.
We have our lunch at Buhres fisk.
At Cisselas insta you see more pictures from our bike tour.
I think the youtube movie will be ready next week and promise to put a link here. Subscribe our youtube-channel so you don’t miss it.