Jag är uppväxt med att man inte får slänga mat. Antagligen är det något som hänger kvar- ett fattigdoms tänk. Samtidigt har det blivit aktuellt nu igen – fast ur ett miljöperspektiv.
Jag har massor av bra recept för kylskåpsrens. Ett är det här brödet som en korridorkompis bjöd på i slutet av 90-talet.
Tänk vilka minnen som väcks. Delphi i Lund. Dubbelkorridor. Djupa samtal över Sydsvenskan. Lussefirande. Julmiddag. Matlag. Korridorstädning och korridormålning. Jo, jag älskade korridorlivet även om jag lämnade Lund för Österlen på helgerna.
Amelies lättbakade bröd, 2 st
Blanda ihop: 2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl vetekross
1,5 dl vetekli
1,5 dl vetegroddar
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
Häll i: 1 dl sirap och 1 liter lättfil – rör om.
Häll smeten i 2 st 2 litersformar som är smorda och bröade med vetekli. Grädda nederst i ugnen i 1,5 timme i 150-175 graders ugnsvärme.