Res till 1925 med Cykelhistoriska föreningen

Den 28 maj – 3 juni firar vi 2025 års World Bicycle Day i Billesholm. (FN har instiftat den 3 juni som en global dag för cykelglädje, men vi firar lördagen redan den 31 maj så att fler ska ha möjlighet att vara med.)

Du hittar hela programmet här.

Det blir också pilotturen för tidsresan till Billesholm för 100 år sedan!

Ända sedan 2023 års DinoHoj har jag diskuterat ett eget bokningsbart event med cykeldestinationsutvecklarna Suzanne Gadd och Hans Klaive som bollplank.

Efter ett trevande försök till tidsresa med Cykelhistoriska föreningen 2024 har jag grävt i arkiven tillsammans med Leif Thörnqvist och Staffan Nilsson. Den 31 maj genomför vi pilotturen.

I Billesholm stod den skånska gruvindustrins vagga

För hundra år sedan fick en stor del av Billesholmstraktens befolkning sin försörjning genom stenkol och tegel.

På den tiden var cykel det vanligaste transportmedlet. Den 31 maj är det vernissage för en ny utställning i Billesholmstraktens hembygdsmuseum där en del handlar om hur det var i Billesholm för 100 år sedan. Vi ringar in dagen med en tidsresa som startar kl 9 och avslutas med prisutdelning för bästa utstyrsel kl 16.30.

På vägen får du pröva Ivans gruvarbetarfrukost, höra om tegelbruk och gruvgångar. Leta efter gruvornas dolda slagghögar och de arkitektritade husen som gruvbolagen lät bygga för att locka långväga arbetare till ett livsfarligt arbete.

Och inte minst – höra historierna om människorna som levde och verkade i Billesholm för hundra år sedan.

1744 – 2025

Kolbrytningen började 1744 och pågick i Billesholm till 1954. Under dessa år sänktes 20 schakt förutom de omkring 160 “privatschakt” som grävdes under det som kallas Klondyketiden. Förutom schakten har det funnits två dagbrott, tre tegelbruk och lerkärlstillverkning.

2015 hittade Grzegorz Niedzwiedzki och Martin Qvarnström (Uppsala universitet) spektakulära dinosauriefynd i det sista dagbrottet, Norra Albert. 2018 köpte Sven Jönssons cykelaffär dagbrottet. Sedan dess har området utvecklats till Söderåsen Bike Park. Idag är dagbrottet vattenfyllt, men det finns informationsskyltar om dinosauriefynden på platsen. 

Den 31 maj reser vi hundra år bakåt i tiden till år 1925. Året som inleddes med en stor gruvstrejk. Året när “spetsbergarna” återvände efter en brand i Sveagruvan. 

Den här resan upplever du år 1925 med alla sinnen, smakerna, dofterna och ljuden. Känslan av att cykla längs de gamla vägarna och järnvägssmår. Med hjälp av dåtida bilder letar vi en svunnen tid i landskap och de arkitektritade husen, som gruvbolagen lät uppföra för att locka arbetare med familjer till att utföra arbete med livet som insats. 

Leif Thörnqvist och Billesholmstraktens hembygdsförening

Leif Thörnqvist är den som vet mest om Billesholmstraktens gruvepok. Du kan läsa mer om Leifs mormor och morfar här.

På 2023 års DinoHoj berättade Leif om hur det var att arbeta i de skånska kolgruvorna. Sedan dess har vi grävt i traktens historia. Staffan Nilsson har ur Billesholmstraktens rika bildskatt tagit fram bilder och skapat en utställning, som tar dig hundra år bakåt i tiden. 

Tack vare Billesholmstraktens hembygdsförening har gruvepoken dokumenterats i olika skrifter. På antikvariatet, G H Mellin guidar historieläraren Hans Wilson den vetgirige i det stora utbudet av lokalhistoriska böcker och tidningar. Hans Wilson kan även berätta om de präster som en gång levde och verkade i Norra Vrams prästgård, som byggdes år 1816. 

Vad händer den 31 maj?

Turen inleds hos Sven Jönsson och hans cykelaffär. Hans släkt har bott i Billesholm med omnejd i minst tre generationer. Hans mormor, Gerda, städade Betelkyrkan och tog arbete på gårdarna i trakten. Hennes far arbetade som stins. Gerda gifte sig med “hittebarnet” Axel, som fick arbete som kolutkörare i Billesholm.

Svens mor, Signe, var tvungen att låta sin förstfödde växa upp hos Gerda och Axel. Livet som ogift mor var hårt, särskilt med frireligiösa föräldrar. Hon fick arbete på ålderdomshemmet, som ligger granne med Månstorp. Svens farbror, Ivan, var kolhuggare och avled på mentalsjukhuset som i folkmun kallades “Sankta”. Om Ivan kan Sven berätta många historier. 

1973 började Sven som 14 åring sälja cyklar i föräldrahemmet. I dag har verksamheten utvecklats till en cykeldestination med allt som har med cyklar och cykling att göra. 

Söker du reservdelar till din cykel?

Från kl 9 finns Sven i butiken och du är välkommen att botanisera på lagret där du även hittar reservdelar från de cykelhandlare och cykeltillverkare som lades ner på 70-talet. 

Kolhuggare Ivans frukost

Klockan 9.30 dukar Mats Karlsson, Söderåsen MTB, upp kolhuggare Ivans frukost i det gamla kostallet. Idag hittar du de senaste sportcyklarna där korna en gång stod. Mats har även byggt upp Söderåsen Bike Park, bastuflotten och startat Cykelklubben Team Albert. Här kan du boka allt från introduktionskurser i MTB, hyrcyklar eller den vedeldade bastuflotten. 

Presentation av historiska cyklar

Klockan 10 presenterar Andreas Bengtsson från Cykelhistoriska föreningen dagens tidsresenärer. Andreas har renoverat flera historiska cyklar. Några av dem kan du läsa om på hans hemsida Veterancykel.se.

Cykling med stopp vid nedlagt tegelbruk (ca 2,5 km)

Efter presentationen cyklar vi gemensamt de 2,5 kilometerna till den gamla prästgården i Norra Vram. Prästgården ägs idag av Billesholmstraktens hembygdsförening, som driver både antikvariat och hembygdsmuseum i lokalerna. 

Längs vägen gör vi en avstickare 201 miljoner år bakåt i tiden för att ta reda på varför just Billesholm blev centrum för den skånska gruvindustrin. 

När vi kommer till Prästgården väntar kaffe och fralla. Här finns  tid för gott snack innan vi får en unik guidning på utställningen om år 1925. 

En kolloniförening på slagghögen

Med bilden av Billesholm för 100 år sedan på näthinnan tar i kurs mot slagghögen från Millars schakt, som efter nedläggningen år 1895 användes som pumpschakt fram till 1914. Idag brukas kolonilotterna vid gruvans fot av medlemmar i koloniföreningen Gullregnet. Förr 100 år sedan låg gruvarbetarna i gräset och drack öl. Vi hoppas på sol så att du också kan dricka en medhavd öl. 

Arkitektritade hus och överväxta slagghögar

Fram till klockan 16.30 har du möjlighet att följa med på en guidad tur till några av de schakten som var igång år 1925. Turens längd anpassas efter vilken tid vi har till vårt förfogande. 

Tävlingar, prisutdelning och korvgrillning

Klockan 16.30 är det prisutdelning till årets bästa ekipage. Efter det finns möjlighet att fortsätta inköpen hos Jönssons cykelaffär och vinna ett presentkort om 1.000 kr. Reglerna för denna tävling presenteras efter anmälan. 

Grillen kommer vara tänd och Jönssons cykelaffär bjuder på korv, bröd, ketchup och senap. Vatten finns som dryck. 

Fira Cykelns dag med oss en hel vecka!!!

Tidsresan till 1925 är en del av Cykelportens firande av cykelns dag. 

Du hittar hela programmet här.

Det finns även ett begränsat antal ställplatser. Kontakta Söderåsen MTB för mer information och bokning av dessa.

Tidigare inlägg om 1925

21 januari 2025 – Kan man resa i tiden?

28 maj 2024 – Fader okänd

17 januari 2023 – Kvinnohistorier från ”Platsen” i Bjuv

Lämna ett svar