Ett nytt trevande försök

I mars 2014 lämnade jag det jag trodde var mitt drömliv.

Rollen som advokat.

En titel jag kämpat så hårt för att få.

Inte nog med att jag mot alla odds blivit advokat – jag hade dessutom byggt ett starkt varumärke. Då hade jag Sveriges första och största advokatblogg. Jag hade uppdrag som föreläsare, bl a för advokatsamfundets avdelningar i olika delar av Sverige.

Efter en föreläsning jag höll i Örebro blev jag uppringd av en åhörare som uppgav att han ringde från Regeringskansliet. Jag trodde det var ett skämt, men insåg efter en stund att han faktiskt menade allvar. Han övertalade mig att åta mig uppdraget som ersättare i Regelrådet.

I februari 2014 låstes jag in på psykiatriska kliniken. Chefsläkaren presenterade de två alternativ jag hade att välja på:

  1. Elchocksbehandling som skulle innebära att jag var tillbaka i arbete efter någon vecka.
  2. Psykodynamisk analys som skulle innebära flera år av sjukskrivning och i förlängningen att jag skulle behöva avveckla mig företag.

Läkaren rekommenderade det första alternativet. Mina föräldrar litade på honom. Cykelhandlaren, liksom min syster, röstade för alternativ två. Under den här tiden hade jag inte någon kontakt med mina barn som då var 18 respektive 16 år.

Vad ville jag själv?

Min hjärna fungerade inte. Den enda känslan som fanns var värdelöshet. Flera nätters sömnlöshet, konflikter både privat och i företaget hade fått mig att ”höra röster”. Jag var övertygad om att jag hade blivit psykiskt sjuk och skulle bli inlåst för all framtid. Framför mig såg jag demenssjuka patienter från sommaren när jag arbetade på hemtjänsten.

Nej, så ville jag inte att mina barn skulle minnas mig.

Fortfarande var jag snygg.

Ingen visste hur jag mådde.

Mina självmordstankar var på riktigt – de första dagarna fick jag inte ens ha laddaren till mobiltelefonen på rummet.

Cykelhandlaren såg till att jag fick permission för en lunch.

”Du som alltid drömt om att skriva, ska du verkligen riskera din hjärna?”

Tillsammans åkte vi till Stockholm för att lämna in min utträdesansökan. En sista gång gick jag längs gatan som kantades av ambassader och villor med höga murar. En sista gång ringde jag på ekdörren och gick in i hallen med mörka träpaneler. I samma hall som jag några år tidigare minglat med advokater inför de första advokatdagarna.

Hade det ens funnits några andra advokater från Skåne på det minglet?

Med fransk manikyr, en blå klänning och höga klackar kom jag i samspråk med några advokater från Halmstad. De föreslog att jag skulle hänga med till Operakällaren, vi skulle bara vänta in Örjan.

Vad jag inte visste då var att Örjan var ”gurun” inom familjerätt. Han som skrev doktrinen.

Vi hade en trevlig kväll och talade om allt mellan himmel och jord. Dagen efter förstod jag hur hög status han hade. När vi träffades i trapporna hälsade han glatt. Och det var som om ryktet spred sig. Plötsligt blev jag behandlad på ett annat sätt.

Det höll i sig genom alla år.

Fortfarande kan jag sakna advokatdagarna som var fyllda med föredrag inom olika juridiska områden, spännande samtal i pauserna, middagar med nya kontakter och fri champagne i baren.

Allt detta lämnade jag och flydde till Billesholm.

Fram tills idag har jag famlat, arbetat ”bakom” andra. Byggt upp Cykelhandlarens varumärke, rekryterat två entreprenörer till en destination som inspirerar till hållbarhet, letat upp och inspirerat Marit Norin att utveckla Älvdalens häxvecka, coachat Anna Vild och finansierat hennes verksamhet under 2020-2021, inspirerat andra aktörer att utveckla sina företag. Och inte minst – lagt grunden till en destination som inspirerar till hållbarhet.

Många av mina projekt har misslyckats – som det där med att starta stiftelser.

Men det jag lyckats med är inte så illa ändå: en trädgård för biologisk mångfald byggd av material från dinosaurieutgrävningarna där jag kan berätta historien om det stora utdöendet, samarbetet med Belinda Wigerfelt som odlar ekologiska snittblommor i säsong och erbjuder workshops, samarbetet med Mats och Katarina Karlsson som startat cykelklubben Team Albert MTB som arrangerar Vintercupen och Team Albert 2-dagars.

Det som en gång såg ut som en soptipp har idag utvecklats till två cykelaffärer som kompletterar varandra. Jönssons cykelaffär har allt från begagnade barncyklar till elcyklar. Söderåsen MTB har sportcyklar från 10.000 kr och uppåt. Dessutom erbjuder de skräddarsydda event, hyrcyklar och vedeldad bastuflotte.

Och jag har levt ett otroligt spännande liv!

Tidsresan till Trias som forskarna tog mig med på är osannolik. Att få följa med på resan när min roman blev ett filmmanus är en av mina topp-upplevelser. Likaså när jag var med på vernissagen av Pompe Hedengrens utställning HÄXOR. Att hänga i studion när Patricio Silva skapade den magiska låten Älven. Norden-runt-resan under sommaren 2023.

Ja, listan över allt häftigt jag fått vara med om kan göras lång. Och det mesta finns dokumenterat här på bloggen.

Terapi

Det räckte inte med två år av psykodynamisk analys.

Längs vägen hände fick jag malignt melanom som ledde till dödsångest och klimatångest. Cykelaffären förvärvade dagbrottet och jag engagerade mig i de fortsatta utgrävningarna och att skapa en destination kring dinosauriefynden.

Min första roman släpptes mitt under pandemin och allt jag planerat ställdes in.

Återigen ville jag rädda världen och drog igång en massa digitala event.

För att hitta finansiering till att bygga en destination kring dinosaurierna bildade jag Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm och för att få in pengar till filmatiseringen av Oväsen i Älvdalen bildade jag Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm.

2022 drog min impulsivitet åter iväg med mig. Vi tog emot en familj från Ukraina och jag gjorde mitt yttersta för att de skulle må bra. Allt eftersom tempot skruvades upp tappade jag återigen fotfästet. Idag kan jag se att jag då släpper in narcissister i mitt liv.

Sedan 2022 har jag haft återkommande depressioner. Under 2024 hann jag knappast ta mig upp ur en depression förrän något hände som kastade ner mig i gropen igen.

Men alla dessa motgångar har fått mig att se på mitt liv ur nya perspektiv.

Kanske kommer jag en dag kunna vara tacksam för alla motgångar. Som ett mantra upprepade jag.

” Det är i motvind drakarna lyfter”

Social Brand Lab för LaLinda

Hösten 2023 anmälde jag mig till kursen Social Brandlab för Linda Hörnfelt. Idag kan jag se hur mycket kursen betytt för mig – även om det tog tid innan jag orkade ta tag i saker.

I FB-gruppen för Social Brandlab ställdes frågan om det fanns någon som ville göra en nystart på kursen – och jag hängde på. Vi träffas en timme varje måndag och deras respons på mitt konto har varit ovärderlig.

Den 16 januari träffade jag Patricio Silva som återkopplade några dagar senare med ett förslag hur man skulle kunna göra om hemsidor för att få en större enhetlighet.

Sedan 2022 har jag varit på väg att stänga ner både sidan www.cyklat.se, www.trolldomsprocesser.se och www.kvinnohistorier.se. Men jag har inte kommit till skott. Istället har jag fortsatt betala för domännamn och webbhotell helt i onödan.

Ynkryggar

December 2024 blev en vändpunkt. Tack vare min terapeut och Ulrika Jäger lyckades jag ta mig igenom händelser utan att ramla ner i gropen. För första gången orkade jag ta mig igenom känslan, stanna kvar utan att fly till ett annat fokus. Händelserna ledde till så mycket klarsyn.

Det fick mig också att agera.

Insikten om hur förtal påverkar utan att man kan sätta fingret på det fick mig att avsluta båda stiftelserna.

Tack vare kursen för Linda Hörnfelt vågar jag äntligen börja bygga mitt personliga varumärke igen. Våga satsa på något nytt som är bara mitt.

2025

I år har jag lovat mig själv att sätta mitt eget välmående i första rummet. Regelbunden träning – men också att inte pressa mig själv.

På listan över vad jag vill ha mer av står spela teater, lyssna på konserter och göra guidade tidsresor. Ett guldkorn från 2024 är dagen med medlemmar från Cykelhistoriska föreningen.

Under 2025 har jag lovat att vara snäll mot mig själv, ge mig tid att testa utan att bestämma mig.

Det ska inte bokas in mer i min kalender. En träning är att säga tack, men nej tack.

Vrede i Älvdalen får specifika perioder av skrivande utan att jag får känna någon press att bli klar. Kanske blir det inte fler böcker, men det saknar betydelse. Skrivandet ska i första hand vara lustfyllt.

Kanske är det guidade turer, YouTube och andra sociala media som är kanalen för att få ut mina berättelser. Jag har ingen aning.

Men vad jag vet är att jag under 2025 ska testa följande kärnkategorier i mina kanaler

Årstiderna i Skåne

Det finns så mycket att uppleva. På instagram-kontot andebarkcykelinfluencer kommer du även i fortsättningen hitta bilder från våra cykelturer. Dock är inte detta mitt fokus utan snarare en cykeldagbok.

På instagramkontot andebark och i youtubekanalen andebark kommer du hitta mer bilder, mer filmer från naturens växlingar. Kanske kan det även kopplas till några gamla traditioner kopplat till skånska årstider som t ex Mårten gås.

Här kan du även få hänga med på några av cykelturerna som jag gör med Cykelhandlaren. (På iCloud ligger massor av filmklipp och bilder som behöver rensas upp. Skulle du vilja se några filmer av detta innan jag rensar ut?)

Tidsresenär

Att resa i tiden har varit min favoritsysselsättning sedan 5-årsåldern när far visade stenyxor som han hittat i jorden.

Jag är intresserad av allt!!!

Stenålder, bronsålder (med alla bronsåldershögar), järnålder (med Jarlens hall i Järrestad), vikingatid (och alla runstenar i Skåne), 1100-tal (med Övraby kyrka), 1300-tal (med drottning Margareta och Ide Pedersdatter Falk), 1500-tal (med Glimmingehus och Ballerup), 1600-tal (med häxprocesserna), 1700-tal (med pesten som kom till Övraby och Hanna Isacs), 1800-tal (mors släktforskning, enskiftet), 1900-tal (gruvepoken i Billesholm) – ja och inte minst Dinosaurietiden som forskarna bjöd in mig till.

Men jag kan ju inte göra allt i sociala media.

Jag förstår att det varit väldigt spretigt sedan 2014.

Nu har jag hittat en riktning.

2015 – 2025

Mötet med forskarna från Uppsala universitet och Naturhistoriska riksmuseet. Utgrävningarna. Byggandet av Triasträdgården. Researchen jag gjort.

Målet är att detta ska landa i ett bokningsbart event den 10 juli med titeln ”Tidsresan till Trias”. Detta kommer jag inte sätta igång med förrän i juni.

1925

Vad ägde rum för 100 år sedan i Billesholm?

Den 31 maj arrangerar jag en tidsresa för medlemmar i Cykelhistoriska föreningen. För den som vill kommer det att vara möjligt att boka för grupper. Just nu är det fokus på att få upp mitt första evenemang på Tickster. Sedan ska jag göra budget för kommande evenemang.

1675 och häxprocesserna

Vad hände 1675? Det tänker jag skriva om här på bloggen. Jag kommer även göra en resa i Hanna Isacs fotspår under augusti. Planeringen av den resan kommer göras tidigast i juli, men så snart jag spikat datum för resan kommer jag kontakta samarbetspartners och erbjuda föredrag.

För dig som är intresserad kommer jag göra ett kostnadsfritt föredrag på Litteraturrundan den 3 maj.

Livesändningar

FB-sidan Nordiska trolldomsprocesser blir det högläsning i anslutning till årshjulets högtider. Du hittar eventen här.

1 februari: Tema trolldomskommissionen i Dalarna och Disa-blot

22 mars: Vårdagjämning och folktro kring skärtorsdagen

9 augusti: Andra fullmånen av de tre som är mellan midsommarsolståndet och höstdagjämningen. Tankar kring sol och månhögtider.

20 september: inför Höstdagjämningen

21 december: Vintersolståndet

instagramkontot andebark testar jag livesändningar under Stockholmsresan den 26-31 mars.

youtubekontot andebark är målsättningen att göra fyrajag livesändningar på temat häxprocesser

19 maj: avrättningar i Älvdalen 1669 (läggs upp på FB-nordiska trolldomsprocesser den 24 maj)

9 juni: fjärdingstinget i Älvdalen (läggs upp på FB-nordiska trolldomsprocesser den 21 juni)

5 september: förhöret av Look Anna

5 november: fångenskapen i Falun (andra fullmånen av tre mellan höstdagjämning och midvintersolståndet)

1525

För 500 år sedan uppviglade Sören Norby bönderna i ett uppror mot den danske kungen Fredrik I. En av gårdarna som brändes ner var Bille-ättens sätesgård i Ljungsgård.

Mitt pågående skrivprojekt utspelar sig under perioden 1520 – 1528. Det var så intresset väcktes för Sören Norby. Under året hoppas jag på intresse från församlingarna i Norra Vram, Stenestad och Kågeröd om en guidad cykeltur i deras regi. Jag ställer gärna upp som guide, men efter att ha blivit motarbetad sedan 2018 när jag försökt skapa gemensamma evenemang kommer jag inte ta några initiativ till detta. Men jag har berättelserna och delar gärna med mig av dem.

Är du intresserad av youtubefilmer på detta tema?

Förtal och den tysta massans ansvar

Efter att ha mött många narcissister i mitt liv fortsätter jag att gräva i vad förtal gör med oss och om den tysta massans ansvar. Samma tema som i Oväsen i Älvdalen och mitt nuvarande skrivprojekt.

Häng med på resan!

Vore det intressant att hänga med på resan hur man bygger upp ett evenemang.

Går det att försörja sig på att vara tidsreseguide?

I sociala medier har jag ofta fått höra att jag är för privat, men jag har ett behov av att dela med mig av tankar och känslor.

När jag började blogga på ambassadörer för kvinnors företagande fick man följa resan om hur det var att utveckla företag. Skulle du vara intresserad av att hänga med på resan om hur man bygger en Tidsresebyrå?

Tålamod

Tålamod är inte min starkaste sida, men det är vad jag ska träna på 2025.

Jag hoppas att du också har tålamod att hänga med mig när jag bygger ett nytt personligt varumärke.

”En skapare är en bågskytt som skjuter i mörkret.”

Gustav Mahler (1860–1911) österrikisk tonsättare och dirigent, skrev symfonier.

Lämna ett svar