Tidsresan i de häxanklagades fotspår

Älvdalen

Protokollen från häxprocesserna ger spännande inblickar i dåtidens kvinnoliv. Redan 2014, när jag fann de första minnesanteckningarna, väcktes idén att använda materialet till teater eller resor. Efter många övertalningsförsök lyckades jag få med mig Marit och Tobbe på att göra en föreställning och meditationspromenad i maj 2019. Samtidigt upplät jag rättigheterna till Marit Norin att använda boken Oväsen i Älvdalen om hon i framtiden önskade utveckla andra upplevelser om häxprocesserna.

Sedan sommaren 2020 har du kunnat vandra till Mimmikulle med Marit Norin. Tillsammans med Anna Vild arrangerade jag en tidsresa till Älvdalen i september 2020. Du kan se filmen här. 2023 arrangerade hon även den första Älvdalens häxvecka.

Skåne

I augusti 2020 cyklade jag för första gången ”i de häxanklagades fotspår” på Österlen. I år fokuserar vi på föredragen för att förhoppningsvis hitta samverkanspartner som ser potentialen i att skapa ett augustievenemang i likhet med Älvdalens häxvecka.

Bilden jag ser är en cykeltur från Ystad till Simrishamn i Hanna Isacs fotspår.

Rosariet i Ystad är en oas perfekt för en paus

I årets researchresa kan du delta vid fem olika tillfällen.

Guidning på utställningen Häxor, Kalmar slott

Torsdagen den 15 augusti

På kvällen ska jag se den slutsålda föreställningen Häxor på Kalmar slott. Under dagen finns jag på slottet för att utveckla viktiga scener i romanen jag skriver på.

Vill du ha en privat guidning i utställningen? Skicka ett sms på 070-6632180.

Häxans Årshjul

Välkommen till ett föredrag i museiträdgården med Österlenhäxan Shaeen Svanede och Annika Andebark, författare till boken Oväsen i Älvdalen.

I föredraget får vi lära oss om varför en del idag väljer att kalla sig för häxa och vad Shaeen och Annika vill förmedla till den moderna människan utifrån gamla kunskaper och forntida människors sätt att leva. Kan vi lära oss något av det förflutna?

Föredraget är gratis och vänder sig framförallt till den vuxna publiken.

Lördagen den 17 augusti kl 13-14 på Klostret i Ystad

Antalet platser är begränsat till 40. Först till kvarn gäller.

Föredraget ingår i entrépriset (50 kr).

Söndagen den 18 augusti kl 11-12 på Österlens museum

I juni 2020 berättade jag om Hanna Isacs på Österlens museum i samband med Österlen Berättar. Håll tummarna för uppehåll så vi kan vara i trädgården.

Meditationer vid Alesstenar

Varför resa långt geografiskt när du kan resa långt i tiden?

Vårdagjämningen 2021 fick jag för första gången uppleva en forntida ceremoni vid Ales stenar. Det var som att förflyttas till en annan tid. Nu vill vi ta dig med på den resan med hjälp av trummor och din egen fantasi.

Endast föranmälan (pris 125 kr)

Mer info hittar du på Avalonia tour.

I augusti 2020 höll Anna Vild en kulningsworkshop på Ales stenar. På samma resa träffade jag Shaeen Svanede för första gången. Den 18 augusti håller hon en morgonmeditation vid skeppssättningen där du i fantasins hjälp reser i tiden.

Lämna ett svar