”Den 3:e juni firar vi World Bicycle Day, en global dag för cykelglädje. Bakom dagen står Svensk Cykling och målet är att uppmärksamma fördelarna med att använda cykeln – enkelt, hållbart och bra för hälsan!”
Citat från Cykeldagens hemsida som du hittar här. (Där kan du även läsa om instagramtävlingen som pågår t o m i morgon den 4 maj.)
I år uppmärksammade vi Cykelns dag med en historisk cykeltur med stopp på Billesholmstraktens hembygdsförening, Schakt Tornérhjelm och i några av ”gruvkvarteren”. De intresserade deltagarna fick mig att fullständigt ”gå banans” i fakta, så därför skriver jag ner en sammanfattning här.
Nästa år lovar jag att begränsa informationsflödet till vad som hände i Billesholm år 1525 och 1925.
Urtiden i Billesholm
För 400 miljoner år sedan kolliderade kontinenterna Avalonia och Baltica just här. Avalonia kuvades under Baltica som reste sig flera tusen meter upp i jättekontinenten Pangea.
När kontinenterna började splittras upp för lite mer än 200 miljoner år sedan fanns det en försvagningszon just här och därför är det som ett dragspel längs den skånska ”diagonalen” mellan Kullaberg och Stenshuvud.
Slutligen splittrades Avalonia och idag hittar du delar av kontinenten Avalonia både i Storbritannien och Nordamerika.
Här kan du läsa mer om Avalonia.
Forntiden i Billesholm
Som ett grönt bälte ringlar Vege å genom jordbrukslandskapet.
Här har människor bott sedan stenåldern.
Nära ån har Cykelhandlarens far hittat en stenyxa. Fortfarande finns en av de många bronsåldershögarna kvar och innan Fälleberga minner en ensam sten om ”domarringar” som fanns på åkern fram till i början av 1900-talet.
Medeltiden i Billesholm
Med närheten till Själland var det naturligt att de mäktigaste adelsätterna ville ha sätesgårdar i området.
Enligt Vrams Gunnarstorps hemsida byggdes slottet av den danske riksamiralen Jörgen Vind och hans hustru Ingeborg.
Astronomen Tycho Brahe föddes 1546 på Knutstorps Borg (ca 15 km från Billesholm). När han var omkring 2 år ”kidnappades” han av sin barnlöse farbror på Tosterup slott. Föräldrarna, Otto Brahe och Beate Bille, fick nöja sig med att uppfostra hans systrar och den yngre brodern.
Beate Bille kom från Billesholm och var sondotter till Claus Bille, som dubbades till riddare i samband med Stockholms blodbad. Enligt skriftliga källor var det han som tillsammans med dåvarande riksamiralen, Sören Norby, föste ut adelskvinnorna från kröningsfesten.
Idag kan man få en glimt av traktens medeltidshistoria på Tomarps Kungsgård.
Stenkolsbrytning från 1667 – 1979
Efter skånska kriget löste den danske kungen in skånska gods – sk vederlagsgodsen – som han använde för att ”köpa tillbaka” Bornholm.
Krapperup (uppe vid Kullen) var ett av vederlagsgodsen som förvärvades av Maria Sofia de la Gardie, syster till den mer kände Magnus Gabriel de la Gardie.
Maria Sofia de la Gardie var änka och en företagsam entreprenör.
Hon förvärvade även ett närliggande stenkolsbrott där hon påbörjade gruvdrift. Stenkolen sålde hon till fyrmyndigheten som exporterade en del.
1744 påbörjades stenkolsbrytning på godset Boserups ägor (ca 2 km från Billesholm). En del av denna stenkol användes för bränningen av leker i den fabrik som låg vid nuvarande Mölledammarna.
Under perioden 1860-1932 bröts stenkol vid flera olika gruvor i Billesholm.
Fram till 1979 fortsatte stenkolsbrytningen i Bjuv. Leif Törnqvist var en av de fyra sista gruvarbetarna.
Gunnarstorp
1912 började elva personer för hand gräva ett 100 meter djupt hål med en diameter på fem meter. Eftersom utrymmet var begränsat grävde de i arbetslag om tre man som arbetade i tre skift dygnet runt. Så småningom skulle samhället Gunnarstorp växa upp runt gruvan, men när de började gräva hålet låg det mitt ute på en åker.
På 87 meters djup påträffades A-flötsen (som jag uppfattat det är det växtrester från Jura). Ytterligare sju meter ner fanns B-flötsen med fetare kol (om jag förstått det rätt är detta växterna från Trias).
1916 var huset på Flötsgatan inflyttningsklart. Så småningom tilldelades Leifs föräldrar den lilla lägenheten i huset. Så småningom erbjöds Leifs morfar att köpa fastigheten. Familjerna bytte då lägenheter så att Leifs mormor och morfar flyttade in i den lilla och Leifs föräldrar fick flytta in i den stora.
Så småningom övertog Leif huset efter sin mormor och morfar och har värnat om att behålla så mycket som möjligt av originaldetaljerna.
Billesholms folkets park
Vi avslutade 2024 års cykeltur utanför Sveriges näst äldsta Folkets park. När den byggdes 1898 hade Billesholms musikkår redan funnits i 15 år. Så man kan säga att parken byggdes runt musikkåren.
Kanaler i sociala medier
På mitt instagramkonto andebark_cykelinfluencer lägger jag upp korta sammanfattningar av våra cykelturer.
Instagramkontot Söderåsens_cykelport har fokus på den destination vi vill skapa i Billesholm.
(Men jag har även ett konto för mitt författarskap och ett för trädgården.)
På FB är det kontot Jönssons cykelaffär som har de mest cykelrelaterade inläggen. (Sedan har jag även konto för mitt författarskap om häxprocesserna.)
Youtubekontot Andebark är ett samlingskonto där alla filmer läggs upp. Är du specifikt intresserad av cykel hittar du filmer om service etc på Jönssons cykelaffär.
På sidan www.UpplevBillesholm.se hittar du mer om destinationen vi bygger.
Här hittar du länkar till fler av mina olika kanaler i sociala media.