I detta inlägg sparar jag tankar kring sommarens cykeläventyr – således är det inte klart.
Vill du hänga med på vår resa kan du prenumera på min youtubekanal där jag kommer lägga upp youtube shorts.
Vårt cykeläventyr har blivit lite av den där historien om skräddaren … ”vad bidde det då då?”
Det som var tänkt som en resa på obestämd tid där vi skulle cykla Sverige runt är nu nere på fyra veckor, sedan måste Cykelhandlaren hem för att tömma en container. Förhoppningsvis blir det sedan ytterligare två veckor cykling runt Mälaren och i Stockholms skärgård.
Men först – två veckor i Norrland, en vecka för att resa dit och en resa för att åka tillbaka till Skåne.
Tips för dig som planerar tågresa med cykel
Börja med att läsa i FB-gruppen Tågsemester – fick supersnabba svar här på mina frågor
Sammanställning över tåglinjer där du får ta med cykel.
Tågsemesterkortet på Norrtåg
Norrtåg ansvarar för tågen norr om Sundsvall. Där är det gratis att ta med cyklarna (i mån av plats) och du kan köpa tågsemesterkort för 499 kr/person. Då får du resa hur mycket du vill i två veckor.
”Ta dig mellan skärgård och fjäll, från dopp i svala sjöar till adrenalinfyllda äventyr på ett klimatsmart sätt. Se mer av regionen för en rimlig peng och satsa på att maxa semestern under långa ljusa sommardagar och nätter.”
Platser jag vill besöka i Norrland.
Härnösand: Höga kusten
Nämforsen
Åre: Tännforsen – Sveriges största vattenfall
”Två mil väster om Åre hittar du Tännforsen, Sveriges största vattenfall. Här kan du riktigt känna trycket från forsen i kroppen. Eller är det kanske ruset av alla pengar du sparat jämfört med att åka till Iguazu? Oavsett är det en 60 meter bred brusande vägg väl värd att upplevas – både på egen hand eller med guidad tur för den som har några slantar över.”
Umeå: Arboretum Norr
”Drömmer du om Amazonas? Prunkande grönska och outforskade växter? Gör då regnskogen och din plånbok en tjänst, ta tåget till Umeå i stället! Här finns ett 16 hektar stort arboretum med ca 3000 planterade träd, buskar och klätterväxter, fördelade på nära 400 olika arter. Nästan lika många som Amazonas har goddjursarter. Men – till en bråkdel av både pris och koldioxidutsläpp.”
Läs mer
Älvsbyn, Storforsen
”Storslagna naturupplevelser behöver varken vara dyra eller långt borta. En av Europas största oreglerade forsar hittar du i Älvsbyn! Storforsen har en fallhöjd på 60 meter och är en mäktig plats oavsett årstid, för tack vare de kraftiga vattenströmningarna fryser vattnet aldrig till is. Ta dig närmre vattnet över träspångar, stanna till vid utsiktsplatser och bada bland klipporna. Och saknar du adrenalinpåslaget som onödigt dyra reseutgifter brukar ge dig kan du alltid boka in en fartfylld forsränning!”
Boden: Treehotel
”Jeff Bezos trotsade gravitationen i fyra minuter under sin rymdresa för 5,5 miljarder dollar. Själv kan du uppleva både biosfären och UFO:n bara genom att åka till Boden. Här hittar du Treehotel, känt världen över för sina häpnadsväckande hotellrum byggda uppe bland trädtopparna. Dragonfly, The UFO, Biosphere och Bird’s Nest är några av konstverken som pryder trädkronorna. Och du kan beundra dem från marken utan att betala för en endaste natt! Eller klättra upp i ett närliggande träd för att få fler perspektiv.”
Gällivare: Naturum Laponia
”Hur mycket kan man egentligen uppleva för under tusenlappen? Vad sägs om ett världsarv, fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar? Naturum Lapiona erbjuder kunskapsutställningar och aktiviteter, och är porten till det 9 400 km² stora världsarvet som du kan upptäcka helt på egen hand. Lär känna fjällen, skogarna och myrarna. Få insikt i varför renen står mitt i den samiska kulturen. Inte så bara, va?”
Kiruna: Jukasjärvi
”Du vet väl att du kan uppleva det världsunika, prisvinnande Icehotel utan att behöva frysa kreditkortet efteråt? För visst, med övernattning följer en prislapp som får de flesta att svettas – oavsett minusgrader – men idag kan du uppleva Icehotel året runt genom Icehotel 365. Där bevaras issviter, konstrum och isbar i en byggnad som hålls kall genom solceller på taket. Kom hit på en dagstur och upplev konstutställningen, väl här kan du passa på att utforska den lilla byn Jukkasjärvi och ge dig ut på säsongsanpassade aktiviteter med allt från fiske till besök på slädhundkennel.”
Sankt Olafsleden (100 km)
”S:t Olavsleden är en gammal pilgrimsled som leder in i Norge. Du kan cykla delar av eller hela leden. Här är det den del som utgörs av 100 kilometer svensk fjällnatur vi tipsar om. Hela sträckan är såklart magnifik! Den vackra cykeleden i Sverige sträcker sig från Östersund till Åre och ger fina chanser att beundra det södra Norrland.”
”På S:t Olavsleden kan du med cykelns hjälp följa i de tidiga pilgrimernas fotspår, från lilla Selånger utanför Sundsvall till norska Trondheim. Få personer väljer att cykla hela sträckan, utan väljer istället att dela upp resandet i etapper. En populär etapp är den från Östersund till Åre. Eftersom vi befinner oss i Jämtlandsfjällen innebär det att det kan bli en del klättring. Detta kompenseras dock med råge med enastående vyer och långa, sköna nedförsbackar. Och när du ändå är i trakterna kring Åre måste du prova downhill på Åre Bike Park med 35 leder i olika svårighetsnivåer. ”
Treriksröset
Sveriges nationella cykelleder
1 Kattegattleden
2 Sydkustleden
3 Sydostleden
4 Unionsleden
5 Ätradalsleden (2022)
6 Vänerleden
7 Götakanal leden invigs den 10 juni 2023
8
Hylteleden (2022)
Götakanalleden (2023)
Området Jönköping – Eskilstuna
Egentligen vill Sven cykla längs kusterna, men jag har länge drömt om att cykla längs Vättern och besöka Kinnekulle. Kanske ska man även tänka på landets lutning när vi väljer färdväg.
Nationella cykelleder
Sveriges tre första nationella cykelleder finns i Skåne. Men vilka andra nationella cykelleder finns det?
Unionsleden (nr 4)
”Unionsleden är cykelleden för dig som vill uppleva naturen på riktigt nära håll, med skogar och sjöar i fokus. Den 35 mil långa leden startar i Moss i Norge och gör sedan en lång sväng ner i Dalsland innan den avslutar i Karlstad i Värmland.”
Hur är det att cykla från Karlstad till Säffle eller till ? Tåglinjen längs Vänern verkar magisk.
Karlstad – Borgsvik: 49,6
Borgsvik – Edsleskog: 60
Från Edsleskog till Åmål är det 18,4
Vänerleden (nr 6)
”Vänerleden är en spektakulär cykelled som går runt Sveriges största sjö Vänern. Hela leden är 64 mil lång, men det går såklart bra att cykla kortare sträckor också. Här finns alltid tid för att njuta av en svensk fika, sköna bad och vacker utsikt.”
”Vänerleden är en nationell cykelled som går runt Sveriges största sjö Vänern. Hela leden är 64 mil men det är lätt att göra kortade cykelutflykter. Under cyklingen bjuds du på vacker och sjönära natur, många sevärdheter, fina stadskärnor, caféer och cykelvänliga boenden.”
Läs mer om Vänerleden
Här vill jag besöka Kinnekulle (men får antagligen välja mellan Unionsleden)
”Lokalt har det stora stenbrottet på Kinnekulle fått namnet ”Lilla Grand Canyon”. Och det är inte så konstigt med tanke på hur de branta bergskanterna skiftar i färger från rödbrun till beige. Magiskt vackert!
Har du tid bör du absolut göra en avstickare upp till Kinnekulles topp, med cykeln eller till fots, för att njuta av den milsvida utsikten. Och slå dig ner för en fika, medhavd eller på något av de små caféerna på berget.”
Regionala cykelleder
Vättern-Sommenleden
374 km
Runt Vätternleden
410 km
”För cykel- och naturälskare är Runt Vätternleden en fantastisk utmaning. Genom städer och genom storslagen natur går denna cykelled som är ca 42 mil lång. Leden är väl markerad och man kan börja cyklingen var man vill. En upplevelse utöver det vanliga.”
Runt Vättern-leden tangerar tre andra ledsystem: Västgötaleden i väster, Vättern-Sommenleden i sydost och Sverigeleden i norr. Sträckningen Vadstena Gränna är gemensam med Vättern – Sommenleden.
Näckrosleden
Området Örebro – Sundsvall
Här skulle jag vilja cykla sträckan från Oslo och ner till Helsingborg, gärna via öarna i skärgården. Är det möjligt?
Tåg
Krösatåget
Hässleholm – Alvesta (ca 1 timme) – 190 kr/person
Alvesta Jönköping (ca 1,5 timme) 197 kr/person
Västtrafik
Jönköping till Falköping (ca 45 min) 124 kr/person
Här får du ha med cykel på tåget i mån av plats. Du verkar kunna resa upp i höjd med Åmål. Även tåg via Kinnekulle.
Östgötatrafiken
Från Tranås går det tåg till Motala respektive Norrköping
Mjölby ligger 28 km söder om Motala
”Cykel får tas med kostnadsfritt på Östgötapendeln och på våra landsbygdsbussar i mån av utrymme, men tänk på att den inte får transporteras inne i bussen.
På landsbygdsbussar ska cykeln fästas bak på bussen. Du tar själv med spännband och remmar. Alla bussar har dock inte cykelkrokar så vi kan inte garantera att det är möjligt. Ring gärna kundservice på telefon 0771-21 10 10 och kolla hur det ser ut på den buss du vill åka med.
Motordrivna fordon får inte tas med på Östgötatrafikens fordon. Dock tillåts elcyklar på Östgötapendeln och på landsbygdsbussar.
Om du tar med dig cykel på Östgötapendeln finns det några saker att tänka på.”
Tåg i Bergslagen
Sträcker sig mellan Mora Strand, Gävle, Stockholm och Mjölby.
T ex Mjölby – Borlänge nästan 4 timmar – 345 kr enkel resa
Borlänge – Gävle 1,5 timme – 175 kr enkel resa
Att ta med cykeln (även elcykel) på Tåg i Bergslagens tåg är möjligt med vissa undantag. Antalet cykelplatser begränsade och dessa går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.
Antalet platser beror av fordonstyp.
- Regina: två cykelplatser vid ingången med rullstolslift.
- X14 (trafikerar Västerås–Ludvika): tre platser i ena änden bakom förarhytt.
- Dock saknas platser på avgå 8201 och 8202????
x-tåg
Gävle – Sundsvall (inga byten ca 2,5 timme) kostar 81 kr enkel resa för vuxen (dyrare om man köper biljett ombord)
”På X-tågen kan du året runt ta med en cykel som väger maximalt 25 kg i mån av plats och den ska placeras i ett särskilt cykelställ som finns vid den södra ingången på tågen. Maximalt två cyklar per X-tåg kan tas med och det kostar 30 kr/cykel.”