Testa MTB
Klåveröds vandrarhem
På Söderåsdagen kan du prova på MTB-cykling. Vi kör introduktion och en guidad tur på ca 1 timme vid tre tillfällen under Söderåsdagen. (Klockan 11, 13 och 15)
Pris: 100 kr/deltagare inkl. lån av cykel & hjälm. Minimum kroppslängd 145 cm.
Ingen anmälan krävs
info@klaverodsvandrarhem.se 0735 353543
Billesholms Folkets Park
Eric Karlsson representerar Åstorps cykelklubb i SM för MTB till helgen. Den 3 augusti kommer han till Billesholms Folkets Park.
11.00 – Teknikträning för barn. Ta med din egen cykel och testa olika balansövningar.
Sven Jönssons cykelaffär
13.00 – Följ med på premiärturen till Schakt Albert. Under ledning av Eric Karlsson får du möjlighet att för första gången cykla i gruvhögarna. Området är inte återställt så därför får du endast vistas där tillsammans med guide.
Antalet deltagare är begränsat. Anmälan kan göras genom besök i Sven Jönssons cykelaffär där lista finns eller på Söderåsdagen till Mats Karlsson, Åstorps cykelklubb.
Dinosauriernas tid
Stenar från Trias och Jura
I min trädgård har jag använt material från Schakt Albert. Här kan du känna på stenarna som bildades för omkring 200 miljoner år sedan.
Hur uppkom stenkol? Vad kan man hitta i leran? Varför vittrar sandstenen? Vad är sederit?
Detta är några av frågorna som geolog Jenny Halling besvarar på trädgårdsvandringen. Du får även känna på stenarna från urtiden.
Plats: Samling vid entrén till Folkets Park Billesholm
Tid: 11.00
Tidsresa till Trias
Professor Vivi Vajda från Naturhistoriska museet i Stockholm tar oss på en tidsresa till Dinosauriernas tid då området kring Billesholm var täckt av ormbunkar och Ginko-träd. Växtdelar som pressades samman till Stenkol och lera som lade grunden till Billesholms storhetstid som gruvsamhälle. Vivi Vajda har gjort flera utgrävningar i Skåne och visar hur växterna såg ut under Trias när dinosaurierna klev omkring i gyttjan.
Plats: Folkets hus i Billesholms Folkets Park
Tid: 12.30
Gruvmuseet i Nyvång
Öppet: 10-17
Gruvmuseet i Bjuv
På museet finns spår från de dinosaurier som trampade i gyttjan vid Wallåkra för 200 miljoner år sedan. Där finns även en trädstam av ett Ginkoträd som var 9 meter lång när man fann den i en gruva.
Öppet: 10-17
Klockan 15 guidar Olle Lundgren i gruvmuseet där du kan få veta mer om hur det var att arbeta i en gruva i slutet av 1800-talet.
Naturum Skäralid
Här kan du lära mer om varför Skåne ser ut som det gör. Här finns även spännande böcker om dinosaurier och en myshörna där du kan krypa upp och läsa tillsammans om det regnar ute.
Spring i benen
Prins Oscars Naturlek
På Skäralid invid Skäralids restaurang finns Prins Oscars Naturlek – Skånes dopgåva till hertigen av Skåne. Perfekt för några timmars spring i benen.