Att göra i juli
- Beskär fruktträd (juli – augusti – september)
- Njut
- Ta tillvara – hallon – körsbär – jordgubbar – smultron
- Beskär sommarhallon direkt efter skörd genom att klippa bort alla fjolårsskott jäms med marken (dvs alla skott som gett bär). Gallra sedan årsskotten så att omkring tio kraftiga skott blir kvar per löpmeter.
- Frysa in överskott av spenat innan den går i frö (Förra året följde jag Sara Bäckmos arbetsgång)
Juliskörd från Naturens skafferi
- Smultron
- Vildkörsbär
- Hallon
- Lindblommor (torkas till te)
- Pepparmynta (torkas till te)
- Timjan (som inte blommat)
- Rallar-ros (saft)
Recept på saft på Rallarros hämtat från Land
- 15 stora eller 30 mindre rallarrosblommor (hela toppen av växten med så mycket blommor som möjligt)
- 1,5 kg socker
- 50 g citronsyra
- 2 skivade ekologiska citroner
- 2 liter hett vatten (ej kokande)
Gör så här
- Lägg rallarrosorna i en stor kastrull eller hink.
- Häll på socker, citronsyra, skivade citroner samt 2 liter hett vatten (ej kokande).
- Rör tills sockret har löst sig. Låt svalna och förvara svalt i 4-6 dagar innan saften silas av och hälls på flaskor. Saften håller cirka 3 veckor i kylen. Frys in för längre hållbarhet