Finns det någon vackrare månad! Nu är dofterna som intensivast, hägg, syrén, raps. Den här månaden vill jag bara vara ute. Överallt vill jag hinna cykla – Söderåsen med bokarna som slår ut, Bjäre, Österlen. Om jag ska tips om en enda cykeltur i maj får det bli Kullaturen.
I år kan du cykla Kullaturen antingen den 25 eller 26 maj. På Kullaturens FB-sida hittar du mer info. På bloggen finns ett inlägg från förra året.
På www.cyklat.se hittar du tips på fler fina cykelturer i maj.
Att göra
- Sätt tidig potatis. Dela och plantera om kryddor
- Så på friland (morot, rödbeta, dill, majrova, portlak, palsternacka, grönkål, bondböna. Sätt gul lök.
- Så sockerärt mm på friland.
- Avhärda förkultiverade plantor.
- Rensa jordgubbsland.
- Plocka fläderblom till saft
Och så ska jag prova att steka maskrosblommor.
Helt otroligt! Under de två sista dagarna har min grupp ”Ogräsmat – kan man äta sånt?” fått ca 200 nya medlemmar https://www.facebook.com/groups/ograsmat. Många inom förskola/skola! Välkomna! – På en fortbildningsdag i Årjäng för förskolepersonal stekte vi ”maskrosbiffar” på stormköket! Man hade sedan gjort det i barngruppen och barnen trodde att det var köttbullar! -Hur gör man då? Jo, plocka utslagna maskrosor. Lägg dem i lite vatten med några droppar ättiksprit i för att få bort den lilla beskheten. Kanske finns det också några rapsbaggar på blommorna och då måste ni snabbt rädda dem, för de kan inte simma! – Häll bort vattnet efter ca 10 min och krama ur vattnet ur blommorna. Lägg dem sen i en plastpåse, som innehåller lite vetemjöl kryddat med salt och lite vitlökspeppar. Håll ihop påsen och skaka den. Då blir blommorna panerade! Stek dem sen på stormköket (eller i en stekpanna). De får då en värmechock och drar ihop sig och mjölet ger dem en brun stekyta och de ser lite ut som köttbullar! -Hur smakar de då? Friskt av de gula strålblommorna och lite kålsmak av det gröna, men gott! Prova!
Karin Riedel