Tänk om alla högtider hade firats så klimatsmart som Mårtens afton!
Förrätten består av svartsoppa och krås, restprodukter som annars kastas i form av blod och inälvor från gåsen.
Gäss måste vara en av de mest klimatsmarta djuren att föda upp. Lite vatten och en stor gräsäng att äta på – vad behövs mer? Ja, fram för mer gäss. Dessutom skulle de ju fungera som tjuvlarm. Man skulle kunna inhägna gräsmattor som annars klipps av kommunalarbetare. När hösten kommer och gräset inte längre behöver klippas – ja, då är det ändå dags att slakta gässen.
Gåsens tillbehör är i säsong och behöver varken transporteras eller förvaras; rödkål och brysselkål är dessutom nyttigt.
Även efterrätten borde få maträddarna att jubla. Till den skånska äppelkakan kan du använda fallfrukt och ovanpå river du torrt gammalt bröd.
Kan du komma på en enda högtid som är mer klimatsmart än Mårtensafton?
På cyklat.se kan du läsa mer om vår Gåsamiddag på Pensionat Enehall.
Jag skulle bli oändligt tacksam om du ägnar några minuter att klicka dig runt på sidan och återkoppla antingen med en kommentar i detta inlägg, på mitt FB-konto eller via mail. Sidan är under uppbyggnad och i slutet av januari kommer jag sätta igång på allvar med målsättningen att publicera ett nytt inlägg varje lördag från mars.