Hållbara fonder – #klimatsmartainvesteringar 5

Fördelen med att spara i fonder är att du får en riskspridning. Du kan lägga upp ett månadssparande i en bred fond och sedan sköter det sig själv. Pengarna växer med börsen och fondförvaltaren står för omvärldsbevakning och branschkunskap.

Här kan du läsa mer om att välja fonder

Framtidsfeministen om att välja fonder)

Minimalisterna om sparande i fonder och aktier

Anna aconomics fondskola del 1

Anna aconomics fondskola del 2

Vilka är då nackdelarna med att placera kapital i fonder?

Förutom att du betalar en årlig avgift till fondförvaltaren är det lätt att förlora kontrollen över HUR dina pengar används.

Vad händer om vi flyttar vårt kapital från kol- och oljeindustrin till branscher som utvecklar klimatsmarta lösningar?

När finansvärlden slutar se kol- och oljeindustrin som en samhällsnyttig aktör kommer politikers intresse för fossila projekt att upphöra.

I tidigare inlägg har jag skrivit att aktiekursen lätt påverkas i bolag med låg omsättning av aktier. Det krävs inte så många köp för att aktiekurserna ska börja stiga. Med ökad efterfrågan på klimatsmarta fonder måste fonderna köpa mer aktier i klimatsmarta företag. På sikt borde aktiekurserna påverkas.

I aktiebranschen leker de ”Följa John” varje dag. När en aktie eller en bransch börjar stiga vill alla vara med på tåget. Då stiger aktiekursen mer än befogat. Motsvarande händer när en aktiekurs sjunker. Ingen vill vara på det sjunkande skeppet. Detta förstärks av funktioner som ”stop-loss”. För att inte missa att sälja vid ett börsras ”säljs aktier automatiskt” vid en förutbestämd kurs om börskursen sjunker. Det gör hela aktiemarknaden väldigt känslig.

Om fler investerar hållbart flyttas kapital från ”förorenande” bolag till klimatsmarta vilket på sikt borde påverka börskurserna. Ett bolag med stigande börskurser har lättare att hitta riskvilligt kapital till investeringar.

Förändringen sker inte över en natt – men jag är övertygad om att den kommer – om vi får fler att inse betydelsen av att placera hållbart.

Hållbara investeringar

Hur hittar du då de hållbara investeringarna?

Första frågan är vad som är hållbara investeringar för dig? Är det bolag som inte investerar i fossilindustrin? Är det bolag som utvecklar klimatsmart teknik eller är det något helt annat?

När du har bildat dig en egen uppfattning finns det verktyg som kan hjälpa dig hitta rätt fonder.

Här kan du läsa mer om hållbara investeringar

Tidigare inlägg om hållbara investeringar

Minimalisternas fem konkreta tips för mer hållbara investeringar

Anna Aconomics om hållbara investeringar

Intervju med Emma Sjöström om Hållbara investeringar

Hållbarhetsprofilen

När jag förberedde det här inlägget hittade jag SWESIF.

Swesif är ett oberoende nätverksforum för organisationer som arbetar för eller med hållbara investeringar i Sverige.

Den långsiktiga målsättningen är att:

  • Öka kunskapen om hållbara investeringar
  • Vara ett nätverk och mötesplats för utbyte av kunskap och erfarenheter
  • Bidra till relevant statistik över hållbara investeringar i Sverige.
  • Vara en kanal till det lagstiftande arbetet inom EU
  • Bidra till den allmänna debatten om hållbara investeringar

SWESIFs hemsida finns massor av lästips om hållbara investeringar för dig som vill veta mer.

De har även en sida där du kan sortera bland alla fonder som fyllt i SWESIFs hållbarhetsprofil. Genom att ange vad du ”Väljer in”, ”Väljer bort” och hur mycket fonden ska påverka hållbarhetsarbetet får du fram placeringsförslag.

Kom dock ihåg att detta inte säger något om lönsamhetsutvecklingen i fonden. Sorteringsverktyget tar bara hänsyn till hållbarhetsfrågor.

Länkar

Vad är hållbarhetsprofilen?

Här kan du hitta fonder som passar dina val

Vilka fonder har ni i portföljen?

Innan jag började skriva det här blogginlägget kände jag inte till Hållbarhetsprofilen. I cykelaffärens portfölj har vi huvudsakligen enskilda aktier. När det gäller globala placeringar har vi valt att investera via aktiefonder.

Nedanstående fonder har jag hittat via artiklar i Avanzas börsveckan. Nedan har jag klippt in beskrivningarna av fonderna.

CB Save Earth Fund

CB Save Earth Fund är en aktiefond med inriktning mot bolag verksamma inom förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Fondens målsättning är att erbjuda kapitaltillväxt på lång sikt genom att huvudsakligen investera i aktier som ingår i WilderHill New Energy Global Innovation Index, The Cleantech Index och S&P Global Water Index samt i aktivt och passivt förvaltade fonder. Den geografiska exponeringen är i huvudsak Asien, Europa och Nordamerika. Fonden är aktivt förvaltad, portföljen koncentrerad och investeringsbesluten långsiktiga. Förvaltningen följer ett etiskt och hållbart ramverk samt FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, UN PRI.

East Capital China Environmental

Fondens mål är att generera en långsiktig kapitaltillväxt på din investering genom att investera i bolag vars produkter, tjänster, teknik och infrastruktur bidrar till hållbar utveckling och lösningar på miljöproblemen i Kina. Ett långsiktigt perspektiv, grundläggande analys och fokus på aktivt val av aktier är tre grundstenar i East Capitals investeringsfilosofi. Fonden ska investera minst 75 procent av sina tillgångar i bolag i Folkrepubliken Kina. Fonden kan även investera i bolag som inte ligger i Folkrepubliken Kina men som bedriver en betydande del av sin verksamhet där. Fonden kan placera upp till 100 procent av sina tillgångar direkt i kinesiska A-aktier. Exponering mot bolag i Folkrepubliken Kina kan också uppnås, bland annat genom placering i så kallade kinesiska B-aktier, kinesiska H-aktier och strukturerade produkter som lyder under UCITS-regelverket, såsom P-notes och/eller aktierelaterade värdepapper.

Nästa torsdag samlar jag tankar om länkar om att placera i solenergi

Vill du veta mer om klimatsmarta investeringar?

FB-gruppen Klimatsmarta investeringar har nu mer än 200 medlemmar (trots att vi inte ens har en vettig verksamhetsbeskrivning). Jag ser gruppen som en undergrupp till Klimatklubben.se, dvs vi ska ha samma positiva ton och följer deras regler. Genom en en egen FB-grupp hoppas jag vi kan lyfta vikten av ansvarsfulla investeringar.

På instagram kan du följa #klimatsmartainvesteringar för att få veta när jag lagt upp ett nytt inlägg på bloggen.

Trots åren på bank och med placeringar tar det tid för mig att formulera inlägg om klimatsmarta investeringar. Det är ett svårt ämne – så otroligt många aspekter att ta hänsyn till.

Ingen kan göra allt – alla kan göra något

Tillsammans kan vi utveckla FB-gruppen till ett forum för kunskapsutbyte och diskussion. Mitt bidrag till klimatarbetet är att varje vecka publicera ett inlägg om klimatsmarta investeringar. Om du vill bidra till det här inlägget genom att kommentera, dela länkar eller kanske gästblogga blir jag supertacksam. 

Nedan har jag samlat bra citat och länkar från FB-grupperna Klimatklubben och Klimatsmarta investeringar.

Jag hoppas att de ska hjälpa dig att ta små steg mot hållbarare investeringar.

 

Här hittar du tidigare inlägg om #klimatsmartainvesteringar.

Foto Scanpix
Sommaren 2007 engagerade jag mig i ”Ja till Österlen – nej till skifferbrytning”

Citat från FB-gruppen Klimatsmarta investeringar

SPP har fossilfria fonder som är väldigt liknande dvs indexfonder med låg avgift men där företag vars omsättning till 5% eller mer kommer från fossila bränslen har ersatts med andra energiföretag som sysslar med förnybar energi.

Det finns en global, en svensk, en europeisk och en för tillväxtmarknaderna.

Bara att byta rätt av vilket är superenkelt med avanzas byt fond-funktion. Jag gjorde precis detta byte för ett år sedan eller liknande.

 

Länktips från Klimatklubben och Klimatsmarta investeringar

Fondtoppen

Morningstars info om SPP global plus (fossilfri) och Länsförsäkringar global indexnära (inte fossilfri men väljer bort bolag där mer än 20% av omsättningen kommer från kol)

Urval av fossilfria och etiska fonder

Fair Finance Guide om hållbarhetsrankingen av svenska banker

Här kan du kolla din banks finansiella betyg

Schyssta pensioner

När finansvärlden slutar se kol- och oljeindustrin som en samhällsnyttig aktör kommer politikers intresse för fossila projekt att upphöra.

greenpeace

Forum för hållbara investeringar

Länkar

Sveriges forum för hållbara investeringar SWESIF

Öhmans om ansvarstagande investeringar

Mer om hållbara investeringar (som jag hittade när jag letade material till detta inlägg)

Hur blir man en vinnare på Hållbarhetstrenden? (Podd)

Hållbart Kapital – tips på poddar om hållbarhet

Feminvest har gjort flera poddar med olika hållbarhetstema

I oktober 2017 publicerade Nordea en podd om hur du kan påverka dina investeringar