Särbegåvning – en tragisk gåva

Monsella är en tidig tulpan, tyvärr har jordråttorna ätit upp en hel del av lökarna.

Morgonpromenadens tankar var hos Aviciis familj och jag inser att det kunde ha varit ett brev från min familj.

Det fick mig att återvända till sidan om Särbegåvning. En sida jag återvänder till då och då när jag anklagar mig själv för det förgångna.

”De flesta forskare är emellertid ense om att särbegåvade individer på det hela taget uppvisar större intensitet än gemene man. Många särbegåvade får nog redan som barn höra hur de är ”för mycket”: Lugna dig! Ta inte i så! Tänk inte så mycket! Äsch, bry dig inte! Analysera inte hela tiden! Sänk rösten! Sluta tjata! Var inte så kaxig! Det där var en impertinent fråga! Var inte så uppnosig! Sluta käfta med lärarna! Var inte så kinkig! ”

1964 presenterade psykologen och psykiatrikern Kazimierz Dabrowski (1902-1980) Theory of Positive Disintegration (TPD, 1964). Enligt honom finns det medfödda intensiteten som är förankrade i nervsystemet. Det innebär en ökad mottaglighet för yttre stimuli. ”Han kallade dem ”en tragisk gåva”, eftersom individer med en särdeles utvecklad medfödd känslighet (vad vi alltså kallar högkänslighet) upplever allting i livet med större intensitet och är benägna att ha återkommande och svåra kriser. Livet för en person med ÖE är varken lätt eller lugnt – den som har förmågan att uppleva extremt höga toppar kommer också att uppleva extremt djupa dalar; tillvaron kan jämföras med att åka bergochdalbana (otroligt kreativa personer kan knappast undgå många inre konflikter och stresskänslor, men det är just däri kreativiteten ligger).”

Enligt Dabrowski uppstår inre konflikter när en särbegåvade individ försöker anpassa sig till det vanliga livet. Det leder till överexalteringar (ÖE) och neuroser. ”För Dabrowski är det nödvändigt med inre konflikter för att nå ett högre stadium av den personliga utvecklingen. Han menade att människor med vissa intensiteter eller ÖE upplever särdeles djupa inre konflikter och att de felaktigt betraktas som störda och deras drag som ”överdrivna” när de i själva verket är födda med en större ”utvecklingspotential”.

Psykomotorisk intensitet

Det som mest utmärker denna intensitet är ett överskott på energi och en stor inre drivkraft. Dessa personer är ständigt aktiva och i rörelse och får ofta felaktigt diagnosen ADHD eftersom de båda dragen påminner om varandra. Personer med psykomotorisk ÖE har alltså hög energinivå, de är hyperdynamiska och älskar intensiva fysiska aktivi­teter och rörelser, och känner sig ständigt manade att skrida till handling. De kan vara impulsiva samt ha nervösa vanor och tics. De framstår som rastlösa och är ständigt på gång (oförmögna att bara slappa), de kanske pratar tvångsmässigt och är arbets­narkomaner.

Sensorisk intensitet

Det mest karaktäristiska för denna intensitet är de särdeles välutvecklade fem sinnena: syn, lukt, smak, hörsel och beröring. Alla fem sinnen behöver inte nödvändigtvis vara känsliga hos alla personer. Människor med sensorisk ÖE rörs ofta till tårar av litteratur, musik och konst samt av naturen, de tenderar att äta eller dricka extra mycket därför att det är så njutbart, de tycker om att göra nya upptäckter vad gäller mat, musik, erotiska experiment och miljöer, de kan minnas de sensoriska intrycken när de tänker på någon tidigare upplevelse, de kan finna beröringen, lukten, smaken och synen av sex lika viktiga som att ha en orgasm, de är i stort behov av fysisk beröring.

Intellektuell intensitet

Denna intensitet kännetecknas av en livlig mental aktivitet. Personer med intellektuell ÖE tänker för jämnan – de skulle gärna vilja kunna ”stänga av” ibland och har ofta sömn­svårigheter. De söker sanningen och svar på djupa frågor. De har behov av att lära sig, av att veta och förstå. De vill finna meningen. Detta skapar ofta problem för skolbarn, som ställer utmanande frågor, skärskådar sina lärare, ifrågasätter läroplanen m.m. vilket får dem att framstå som respektlösa och uppkäftiga. Personer med intellektuell ÖE ifrågasätter allting och vill gärna debattera, de älskar att vända och vrida på teorier och idéer även om dessa går utanför deras egna åsikter eller ramar, de älskar att läsa, att lära sig och att lösa problem, de älskar att forska och analysera, de har inga koncen­tra­tionssvårigheter och kan hålla på länge med en intellektuell uppgift.

Intensiv föreställningsförmåga

Det mest utmärkande för denna intensitet är att kunna låta fantasin spela fritt. Dessa personer har förmågan att föreställa sig det värsta som kan hända i alla situationer, vilket hindrar dem från att gripa chanser eller dyka in i nya situationer. Personer med denna ÖE skriver, talar, tänker eller drömmer i levande bilder, älskar att fantisera och att dagdrömma, älskar lyrik, teater och musik, brukar försköna verkligheten så att deras berättelse får ett roligare eller mer effektfullt slut, underhåller ständigt sig själva med personliga skämt och tokiga visuella, hörsel- eller associationsbilder.

Känslomässig intensitet

Personer med känslomässig eller emotionell intensitet misstas ofta för bipolära eller så tros de ha någon form av känsloproblem eller störningar. De är otroligt emotionella och har ett djupt och intensivt känsloliv som tar sig uttryck i ett brett spektrum av känslor som de är experter på att beskriva. De har stor empati, de kan ha extremt höga nivåer av rädsla och ängslan och få depressionsattacker, de får lätt skuldkänslor, de kan känna sig otillräckliga och underlägsna, de känner sig ofta övergivna, de reagerar starkt på vad som är rätt och fel samt på orättvisor och hyckleri, de har svårt att anpassa sig till förändringar och reagerar fysiskt på känslor (tryck i bröstet, ont i magen, migrän, etc.). De är tillgivna, med en särdeles hög ansvarskänsla och stor självrannsakan.

Ovanstående text är hämtad från sidan högkänslighet

I år har många odlare fått slänga stora mängder vårlökar. Vi har köpt 37 lådor fulla med narcisser och pärlhyacinter för en spottstyver. Förhoppningsvis återkommer de och blir fler och fler.

Länkar

Aviciis familj i öppet brev – SVT

Aldrig ensam – en sida om psykisk ohälsa

Suicide Zero

”Vi måste våga börja prata om självmord” – tv4

Särbegåvning

Socialmedicinsk tidskrift

Brainchild

Filurum

9 typer av högkänslighet

Kan särbegåvning leda till självmord?

24 november 2014

25 november 2014

27 mars 2018

”Massor av folk går runt och mår dåligt i vårt samhälle i dag. Massor av folk ligger vakna och gråter på nätterna. Funderar på att ta livet av sig. Flyr och bedövar sin ångest och rädsla med alkohol och droger.”

Ur ETC citat av Gustav Gelin

 

2 svar på ”Särbegåvning – en tragisk gåva”

  1. Susanna skriver:

    STORT Tack för detta underbara inlägg!
    Aldrig har jag skådat en sådan fulländad beskrivning av min ”gåva”!

    1. Åh, vad glad jag blir att höra. Hittade artikeln jag citerar (och hänvisar till) för några år sedan. Den har hjälpt mig acceptera det som varit och sakta utvecklas. Din kommentar betyder mycket. Det är inte lätt att vara som vi.

Kommentarer är stängda.