Med datorn i knäet summerar jag dagen som började med en promenad kring Falu gruva.
Frukosten var helt i min smak! Yoghurt naturell, tomat, gurka, lokalproducerade pålägg och ekologiska frön av pumpa, solros, linfrö och hackade dadlar. Dessutom fanns det hembakat bröd. Ingen sockrad yoghurt eller kakor (men det fanns marmelad för den som behöver sockerkicken).
Det blev ett långt samtal med värdinnan som berättade att delar av huset var kvar från det gamla Elsborg och lånade ut intressanta böcker om Falun. Återigen föreslog hon att jag skulle kontakta Örjan Hamrin.
När jag ringde upp svarade han nästan direkt och föreslog att vi skulle träffas på museet kl. 15 – idag!
På lånad cykel utforskade jag Faluns rutnät av gator.
Örjan Hamrin visade sig kunna det mesta om Falun och gav mig en ingående förklaring till samhällets struktur med Bergsmän, skatter och teknisk utveckling. Dessutom fick jag en lång lista med lästips.
Nu sitter jag i sängen med lånade tidningsartiklar (sökbara via småarkivet) och några skönlitterära beskrivningar av 1600-talets Falun.
Även om jag inte kommer hinna läsa en enda bok eller att skriva en enda rad känner jag mig nöjd! Till Falun kommer jag att återvända och då blir det lunch på Bergmansgården Gamla Staberg. Det får bli till hösten – för jag är väldigt nyfiken på den gamla trädgården.
Boktips:
Bergmästaren (del 1) och Hans Philip , Bergmästaren (del 2) av Rune Pär Olofsson
Dit du icke vill, av Ulla Isaksson