Just nu tillbringar jag mesta möjliga tid utomhus. Kameran fylls av bilder på blommor och porlande vatten.
I går var min syster med familj på besök. Fullt med spring i benen – då var det bra att enkelt kunna fylla på energin med Nyponbars.
1 dl nyponskalsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl havregryn
50 gr torkade tranbär
100 gr finhackade torkade fikon
100 gr finhackade hasselnötter
2 krm salt
50 gr smör
1 dl honung
2 äggvitor
Sätt ugnen på 175 grader. Täck en form som är ca 20*20 cm med bakplåtspapper.
Blanda smör och honung i en kastrull och låt koka upp på mellanvärme. Sjud ett par minuter och ta sedan kastrullen från värmen. Låt smeten svalna något och vispa sedan ner äggvitan.
Rör samman övriga ingredienser medan smeten svalnar.
Vänd ner smörsmeten i grynblandningen och blanda noga. Bred ut smeten jämnt över formen. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och skär i portionsbitar.
Bättre än energibarsen i hälsokosten!