Amelies lättbakade bröd… När lättfilens bäst-före-datum passerat

20111112-155255.jpg
Jag är uppväxt med att man inte får slänga mat. Antagligen är det något som hänger kvar- ett fattigdoms tänk. Samtidigt har det blivit aktuellt nu igen – fast ur ett miljöperspektiv.

Jag har massor av bra recept för kylskåpsrens. Ett är det här brödet som en korridorkompis bjöd på i slutet av 90-talet.

Tänk vilka minnen som väcks. Delphi i Lund. Dubbelkorridor. Djupa samtal över Sydsvenskan. Lussefirande. Julmiddag. Matlag. Korridorstädning och korridormålning. Jo, jag älskade korridorlivet även om jag lämnade Lund för Österlen på helgerna.

Amelies lättbakade bröd, 2 st

Blanda ihop: 2 dl grahamsmjöl

3 dl rågsikt

2,5 dl vetekross

1,5 dl vetekli

1,5 dl vetegroddar

5 dl vetemjöl

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

Häll i: 1 dl sirap och 1 liter lättfil – rör om.

Häll smeten i 2 st 2 litersformar som är smorda och bröade med vetekli. Grädda nederst i ugnen i 1,5 timme i 150-175 graders ugnsvärme.