Två limpro
5 dl vatten
1/2 pkt jäst (25 gr)
2 äpplen
3/4 dl honung
1 tsk salt
7 dl rågmjöl
10-11 dl dinkelsikt
1. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll ppå vattnet och rör runt tills jästen lösts upp.
2. Riv äpplena grovt. Tillsätt äppelriv, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken, spara lite till utbakningen.
3. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
4. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 tim.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i 2 delar. Forma till 2 limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
7. Ställ in bröden nederst i ugnsvärmen till 225 grader. Grädda i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.