Så nostalgisk jag blir när jag skall radera gamla dokument! Bl a hittar jag dokumenten från protesterna mot alunskifferbrytning på Österlen 2007.
Jag hade bara tänkt att tillhandahålla en lokal för ett första möte kring protesterna. Men plötsigt hade jag blivit utsedd till ledare för motståndet på Österlen.
Intresset från media var stort. Radiointervjuer, tidningsartiklar och inför det första stormötet i tingshuset i Hammenhög blev vi intervjudade både av Sydnytt och TV 4.
Tingssalen var fullsatt och människor fick stå utanför i de öppna dörrarna. Aldrig tidigare har jag hållt något anförande som lett till sådan ”halleluja-stämning”. Alla var engagerade mot planerna på skifferbrytning. Hur skulle vi hantera detta?
Föreningen ”Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning” bildades och jag utsågs till ordförande. Det var ett svårt beslut – det fanns inte tid i min kalender. Många av de engagerade var hitflyttade. Jag övertalades att åta mig uppdraget med argument som att det var viktigt med en lokal förankring.
På hårddisken hittar jag ett av alla nyhetsbrev. Nostalgi som jag bestämmer mig för att radera – men citerar valda delar här först;
Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning
Tack för förtroendet!
Vilket gensvar våra protestaktioner fått! Sedan den 23 maj har vi fått in 2 295 namnunderskrifter samt omkring 200 protester via nätet. Dessutom vet vi att det finns en mängd oräknade protestlistor ute i bygden.
Glimmingehus Omkring 150 personer kom till Glimmingehus på Nationaldagen och gav aktionsgruppen i uppdrag att fortsätta kampen mot skifferbrytning på Österlen. Vi tackar för förtroendet och har nu bildat föreningen Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning.
Bergmästaren Den 11 juli kommer Bergmästaren till Österlen. På kvällen kommer det anordnas ett möte för allmänheten på Gunnarshög. Vi återkommer om tid inom kort.
Vår vision är att engagemanget mot skifferbrytning då skall vara så starkt att Bergmästaren inte beviljar ansökan om undersökningstillstånd.
För att klara detta måste vi alla hjälpas åt! Det kan Du göra genom att skriva ut egna protestlistor och samla namnunderskrifter, uppmana alla i din kontaktbok att gå in på www.jatillosterlen.se och protestera, skriva ut infoblad och sätta ut upp i Din närhet, komma på informationsmöte – eller ha egna idéer.
Engagemanget måste komma underifrån! Genom byansvariga hoppas vi kunna samla motståndet i varje by. Det är vår förhoppning att det ordnats minst tre informationsmöten i byarna innan Bergmästaren kommer.
Vidare har vi fått ambassadörer i Malmö och Stockholm.
Informationsmöte
Den 20 juni kl. 19 hålls det första bymötet i Vallby Sparbank. Medverkar gör Göran Gustafsson och representanter från Ja till Österlen. Det är vår förhoppning att bymötet skall följas av flera bymöten ute i byarna så att det finns möjlighet för alla att få information.
Byansvariga hälsas välkomna till Vallby Sparbank den 20 juni från kl. 18 för information om vad det innebär att vara byansvarig och vad föreningen kan bistå med.
Skyltgrupp…
På Glimmingehus insåg vi att det här är en enorm möjlighet att knyta kontakt med nya trevliga, engagerade människor! Vi får helt enkelt inte glömma att ha roligt på vägen. Vi hoppas därför inom kort kunna bjuda in alla som fyllt i och lämnat in ”intresseanmälningar” till mingelträffar. Vill Du också vara med? Fyll i bifogad ”intresseanmälan” och skicka in.
Ja till Österlen binder samman bofasta och sommargäster, inflyttade och ”infödda”. Vi hoppas och tror att detta blir en sommar som vi minns med glädje!
Än en gång TACK för Ditt stöd och väl mött vid någon av sommarens aktiviteter!
Styrelsen för Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning
Vilken vår det blev! Hela bygden engagerade sig. På några månader hade det samlats in 10 000 namnunderskrifter, bildats arbetsgrupper som ordnade skyltar som placerades ut på åkrarna, bymöte i många av byarna, hemsida och organisation av ett stort informationsmöte på Gunnarshög. Detta utan att vi från början hade en enda krona.
Mitt kontor blev plötsligt kampanjkontor dit människor kom med sina frågor, sina namnlistor, dit media ringde. Det var en karusell utan dess like.
När Bergmästaren kom den 11 juli guidades han i buss runt på de Österlenska markerna. Mediauppbådet var stort – bilder fanns både i Kvällsposten, Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan och Metro. TV var närvarande.
600 personer samlades på Gunnarshög och Bergmästaren var uppenbart tagen av engagemanget.
Minerallagen gav varken då eller nu något större utrymme för att avslå en ansökan om undersökningstillstånd. Jag ägnade mycket tid åt att läsa in förarbeten och rättspraxis – och min bedömning var att det var omöjligt att få ett avslag. Ändå lyckades vi!!! Detta är min största seger någonsin – och jag tvivlar på att jag kommer lyckas med något lika fantastiskt.
Vinsten lärde mig att ingenting är omöjligt. Sedan dess letar jag ständiga utmaningar där jag försöker göra det omöjliga möjligt.
Mitt engagemang och den tid min sekreterare fick lägga på detta ledde så klart till sämre resultat. På hösten hade jag möte med Ann-Sofie Frey från Almi. Urskuldande förklarade jag att resultatet nog inte skulle bli så bra.
Hon tittade på mig och sa: ”Inser du inte vad du gjort. Genom Ja till Österlen har du byggt ett varumärke som ett storföretag skulle varit berdd att betala flera hundratusentals kronor för.”
Nej, jag insåg det inte då. Men när det fortfarande kommer klienter som berättar att de bestämde sig 2007 för att om de någonsin skulle behöva en advokat så skulle de anlita mig… då förstår t o m jag att den där tiden jag la på något som verkligen engagerade mig var en god investering.